KRÖNIKA

Många ser grundserierna i de olika hockeydivisionerna som transportsträckor. De flesta längtar till allvaret börjar i och med kvalen, play off-spelen och SM-slutspelet. Piteå kliver in i vinna eller försvinna-matchserierna torsdag kväll. Två vunna matchserier skiljer PHC mellan utslagning och den allsvenska kvalserien.Har ofta poängterat att Piteå äger högsta högstanivån av landets samtliga division ett-gäng. De som var på plats och såg toppmatcherna i allettan mot toppgängen Borlänge, Västerås och Mariestad håller säkert med. Ett vingklippt Piteå föll förvisso stort mot Borlänge borta, men det var ett helt annat hemmagäng när lagen möttes i LF Arena. Den gången var Piteå det klart bättre laget och det kan till och med vara så att den snopa avblåsningen för felaktigt byte strax innan 2–2-pucken låg i Borlänges kasse kan ha kostat en plats i direktfinalen om en plats i allsvenska kvalserien.

Onsdag kväll besegrade för övrigt Borlänge Huddinge i bortahall med klara siffrorna 7–4.

Västervik och Troja Ljungby hamnade i kvalserien ur den allsvenska skaran. Och i dagsläget är det alltså fördel Borlänge om den tredje biljetten av sex. Klart att ett Piteå iform kan matcha den skaran och övriga två av de kvarvarande division ett-gängen som orkar ta sig dit.

Kalix blir dock en utmaning för Piteås del. En utmaning lika tuff som de flesta andra av den skara gäng som finns kvar.

Kalix slog ut Hudiksvall i två raka matcher. Ett "Hudik" som i sista omgången av den södra allettan besegrat favoriten Kristianstad. Förutom Hudiksvall har Kalix under säsongen exempelvis besegrat Borlänge borta, men Piteå är varnat. Samtliga fyra matcher mot Kalix den här säsongen har handlat om jämna täta historier. En uddamålsseger, två i sudden death och en efter straffar. Risken för eventuell underskattning borde vara noll och intet.

Trots frånvaron av forwarden Petter Mäkitalo och backen Olov Lundqvist ställs Kalix mot ett starkare Piteå än tidigare. Tillskotten Oscar Öhman och Simon Krekula tillför mer offensiv kraft till ett redan anfallsglatt Piteå. Fullsatt ishall väntas i Kalix och jag håller med Aftonbladets Emil Lagnelius som efter play off-drabbningarna mellan Mariestad och Skövde hävdade att han hellre bevittnade en sådan fajt än fem i logerna i någon SHL-arena. Sammanlagt såg sjutusen på plats play off-drabbningarna i slaget om Skaraborg.

Apropå fältslag på rink väntas en rysare även i norrderbyt i Coop Arena. Luleå vill nog visa att de två hemmanollorna i matcherna mot Malmö och Mora inte var någon tillfällighet och att 1–7-torsken i tisdags mot HV 71 var just det, en tillfällighet alltså.

Skellefteå vill förstås försvara en plats bland de sex som nyper en direktplats i kvartsfinalen.

Ja, Skellefteå siktar nog högre än så. Fjärdeplatsen ligger inom räckhåll. Och det faktum att Luleå vann senaste derbyt i Skellefteå, där Bud Holloway tacklades sönder och stjärnan Joakim Lindström tacklade sig ur matchen efter ett matchstraff, kan fungera som extra tändvätska för gästerna.

Det svänger snabbt i hockey. Där ligger också en hel del av sportens tjusning. I måndags var jag övertygad om att Luleå skulle vinna derbyt. Efter tisdagsomgången lika övertygad om att Skellefteå vinner torsdag kväll.

Vi får se vad de hockeyfrälsta längst upp i norr säger på fredag.