Drömmer om konstgräs i parken

En anrik klubb och en idrottsanläggning med mycket historia. Inte minst läktaren, som är en av de äldsta i Sverige, särpräglar Munksund/Skuthamns SK och Idrottsparken.-  Det vore synd att riva den, säger Torbjörn Norberg, lagledare för herrarnas A-trupp.

Foto: Sofia Wellborg

MUNKSUND2011-07-20 04:42

Läktaren lär ha funnits sedan Idrottsparkens begynnelse när den invigdes 1947. Den används fortfarande flitigt vid hemmamatcherna och bara en del mindre underhåll har gjorts på den. Stommen är densamma.

-  I Norrbotten finns det en lika gammal läktare i Malmberget. Jag har varit orolig för vad som skulle hända om den rasade men på
något märkligt sätt är den fortfarande i bra skick. Det skulle gå riva den och bygga en ny, men det vore ju också synd på ett sätt, säger Torbjörn Norberg som länge
funnits med som lagledare och tränare inom föreningen.

Slogs ihop
Munksund/Skuthamns SK:s historia går dock ännu längre tillbaka i tiden än upprättningen av Idrottsparken. 1932 grundades Skuthamns SK samtidigt som en oregistrerad klubb fanns i Munksund.

Men två sportklubbar ansågs inte vara någon bra lösning med tanke på samhällenas befolkningsmängd och närhet till varandra. 1933 slogs de därför samman och sedan dess har klubben hetat Munksund/Skuthamns SK.

Fram till att Idrottsparken byggdes spelade fotbollslagen sina hemmamatcher på gamla Kolgården.

82-årige Sune Lundin som fanns med som spelare i klubben på 40- och 50-talet minns matcherna på den gamla planen och dess närhet till industrierna.

-  Kolgården var ett passande namn, det var verkligen dammigt i luften. Och när det var bortamatch så cyklade vi, både till Norrfjärden och Roknäs, berättar han.

DM-final
På den tiden var Munksund/Skuthamn en framgångsrik klubb i Norrbotten inom många grenar, däribland fotboll.

-  Vi spelade DM-final mot Haparanda 1955 och förlorade. Det var riktigt tragiskt, minns Sune Lundin och skrattar.

Han var även med när klubbens ishockeylag spelade i Norrbottens högsta serie, dessutom spelade han DM-final både i vattenpolo och bandy med föreningen.

-  Mitt liv var fullt av idrott tills jag blev 30 och började läsa till lärare, säger Sune som vill minnas 40- och 50-talet som MSSK:s guldår.

-  Ja, det vill jag nog säga att det var. Efter att vi förlorade DM-finalen 1955 gick det mest utför med fotbollen. 1957 var vi bara tre ordinarie spelare kvar och till och med Aftonbladet skrev om klubbens massiva spelarflykt.

Hockeyn blir mindre
Längdskidåkning, handboll och boxning brukade också bedrivas inom föreningen. Idag finns bara fotbolls- och ishockeysektionen kvar. Damlaget i ishockey spelar i Sveriges riksserie, men ungdomssidan håller på att dö ut helt och hållet. Trots det finns en hockeyplan på Idrottsparken som byggdes för bara några år sedan.

-  Den används endast av allmänheten numera. Tanken är att den ska flyttas, förmodligen till Pitholmsskolan och troligtvis i höst, säger Torbjörn Norberg som länge hjälpt till och byggt och rustat på anläggningen.

Konstgräsdrömmar
Föreningen fogar över två elvamanna-, två sjumanna- och tre femmannaplaner. De mindre gräsytorna finns på Furunäset och av de två elvamannaplanerna ligger endast den ena direkt på Idrottsparken. Drömmen är att få ersätta ishockeyrinken med en konstgräsplan.

-  Det hade varit väldigt bra ur många synpunkter. En till plan skulle innebära mer aktivitet på Idrottsparken och det skulle inte bli lika utspritt, vilket nog skulle kunna öka lagkänslan för våra ungdomar, tror Torbjörn Norberg.

Men visst finns det gott om fotboll i Munksund/Skuthamn, även om det är långa avstånd mellan gräsytorna.

På ungdomsnivå finns lag i alla åldrar, även om några gått ihop med Piteå IF. Bland seniorerna återfinns herrarna i division 4 och damerna i division 3.

Många idrotter tillhör numera svunna tider inom Munksund/Skuthamns sportklubb, men att fotbollen har en framtid i föreningen tvivlar inte Torbjörn Norberg på.

-  Det tror jag säkert. Visst får vi samarbeta med Piteå ibland, men det minns jag att vi gjorde redan när 83:orna var små.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om