Luleå föll – kollapsade i andra perioden

Luleå Hockey ledde efter en period spelad mot seriejumbon. Men efter en miserabel andraperiod där norrbottningarna föll ihop fullständigt kunde Oskarshamn vända och avgöra matchen.

Luleå Hockey fick segersviten bruten mot seriejumbon Oskarshamn. Det efter en lagmässig kollaps i den andra perioden.

Ishockey2020-01-09 22:01

Seriejumbon Oskarshamn mot serieledaren Luleå. Ett Luleå som också planenligt tog ledningen i slutet av den första perioden.

Talangen Filip Hållander som höll sig framme på en retur efter ett handledsskott från blålinjen av Joonas Jalvanti. Därmed gjorde 19-åringen sitt första SHL-mål i Luleåtröjan någonsin i sin fjärde match efter återkomsten från den svåra fotskadan.

– Vi hade jättemycket folk på kassen och målvakten ser inte så mycket och får inte så bra returkontroll, så det var bara att hugga och slå där framför och den trillade in, säger Filip Hållander till C More.

I den andra perioden kollapsade Luleå Hockey fullständigt.

Oskarshamn kvitterade i inledningen. Johannes Salmonsson avancerade in i Luleås zon på högerkanten och skickade upp ett handledsskott i bortre krysset bakom David Rautio.

Efter kvitteringen var det total hemmadominans. Laget radade upp målchanser och ledde skottstatistiken med 14–0 efter drygt halva andra perioden. På Oskarshamns 15:e skott fick Rautio kapitulera när Arsi Piispanen styrde in ledningsmålet.

Dryga minuten senare utökade Oskarhamn till 3–1 efter en stolpretur genom Filiph Engsund. Luleås tränartrojka begärde time out för att stoppa blödningen.

Luleås första skott på mål i den andra perioden kom efter nästan 16 minuter spelade. Oskarshamn vann den andra perioden med 3–0 i mål och skottstatistiken men osannolika 18–4.

– Hockey är en kampsport och Oskarshamn vinner i stort sett varenda kamp över hela banan i åtminstone två perioder, säger Luleås assisterande tränare Henrik Stridh till C More.

Han fortsätter:

– Vi vet att vi möter ett desperat lag och kommer inte upp i nivå i dag vilket är jättetråkigt. Vi är inte riktigt där i dag, säger Stridh.

Men Daniel Sondell väckte liv i matchen för Luleå efter drygt halva den tredje perioden när han dundrade in reduceringen till 3–2 med ett slagskott.

Men mindre än minuten senare avgjorde Oskarshamn när Henrik Nilsson till slutresultatet 4–2.

Matchfakta

Oskarshamn–Luleå Hockey 4–2

Målen: 0–1 (17:41) Filip Hållander (Joonas Jalvanti, Daniel Sondell), 1–1 (22:33) Johannes Salomonsson (Tyler Kelleher), 2–1 (30:40) Arsi Piispanen (Oskar Nilsson, Emil Wahlberg), 3–1 (32:05) Filiph Engsund (Mathew Brodie, Simon Despres), 3–2 (49:24) Daniel Sondell (Jack Connolly), 4–2 (50:20) Henrik Nilsson (Simon Despres).

Oskarshamns Johannes Salmonsson inledde vändningen med sin kvittering i inledningen på den andra perioden efter att Luleås Isac Brännström slarvat och tappat pucken vid offensiv blålinje.