Lassinantti drömmer fortfarande om NHL

Joel Lassinantti gör en ny bra säsong i Luleå Hockey. Frågan är när NHL-klubbarna hör av sig. ”Absolut lever drömmen”, säger han.

Kontraktet med Luleå Hockey går ut efter säsongen. Joel Lassinantti vill inte tänka på NHL, men medger att drömmen lever kvar i bakhuvudet. (Arkivbild)

Kontraktet med Luleå Hockey går ut efter säsongen. Joel Lassinantti vill inte tänka på NHL, men medger att drömmen lever kvar i bakhuvudet. (Arkivbild)

Foto: Håkan Stridblom/NM Sporten

Luleå kommun2019-11-12 06:00

De senaste sex åren har Joel Lassinantti varit det solklara förstavalet mellan Luleå Hockeys stolpar. Och med tiden har han etablerat sig som en av SHL:s bästa målvakter.

Ifjol noterade han ett personbästa på 93,1 i räddningsprocent. Den här säsongen har börjat nästan lika bra för 26-åringen som har Antnäs BK som moderklubb. På 13 matcher har han stoppat 92,8 procent av skotten.

– Mycket beror också på hur försvarsspelet varit. Ifjol var vi väldigt täta och lät inte motståndarna skapa många chanser, säger Lassinantti till Piteå-Tidningen och fortsätter:

– Den här säsongen började lite upp och ner, men vi har jobbat hårt för att hitta tillbaka till vårt fina försvarsspel och de senaste sex-sju matcherna börjar det sitta igen. Nu spelar vi mer stabilt, och det speglas också i min procent.

Även om Joel Lassinantti är ödmjuk till sina siffror är frågan om inte NHL-klubbarna snart börjar visa intresse. Själv är det inget han fokuserar på, även om kontraktet med Luleå Hockey går ut efter säsongen.

– Men visst är det väl en dröm som jag tror alla spelare på den här nivån har, liksom alla ungdomar som spelar för att det är kul. Absolut lever den drömmen för mig också, men någon NHL-klubb har aldrig hört av sig och jag vettetusan om de kommer att göra det heller.

Kanske ligger storleken honom i fatet. Lassinantti mäter 175 centimeter vilket är litet för en hockeyspelare. I synnerhet för en målvakt.

– Den diskussionen har följt med mig hela vägen sedan jag kom upp på J18- och J20-nivå och spelade i juniorlandslaget. ”Han är duktig men han har inte storleken på sin sida” brukade folk säga. Men det är inget jag bryr mig om, jag vet vad jag är kapabel till och tycker inte att det spelar någon roll hur stor eller liten man är, det viktiga är vad man gör av sin storlek.

Vad har då Joel Lassinantti gjort för att lyckas i SHL? Han förklarar att hans spelstil inte skiljer sig speciellt mycket från större målvakter.

– Det handlar mest att jag måste komma ut lite längre från målet, vara väldigt positionssäker och veta vilka marginaler jag har samt vilka vinklar jag måste täcka i vissa lägen. Det är mest en medvetenhet var jag ska stå placerad jämfört med var pucken är någonstans.

När Piteå-Tidningen träffar Lassinantti har Luleå Hockey precis avslutat ett intensivt träningspass på isen i Coop Norrbotten Arena. Det är speluppehåll i SHL vilket ger utrymme för lite tuffare genomkörare.

– Den här veckan är det full fokus på träningen. Vi kör lite hårdare just nu, både på isen och i gymmet.

På torsdag börjar seriespelet om. Luleå Hockey, som är femma i tabellen, möter åttan Djurgården på bortaplan.

– Som jag var inne på tidigare har vi hittat tillbaka till ett mer stabilt spel senaste matcherna. Om vi ska ligga med och kriga uppe i toppen måste vi göra grundspelet väldigt bra, det har gjort oss framgångsrika tidigare. Det ska vi jobba hårt för att bibehålla.

Först väntar dock spel i Champions Hockey League. I kväll (tisdag) spelar Luleå borta mot Bern i åttondelsfinalerna.

– CHL har blivit större och mer konkurrenskraftigt med tanke på att topplagen i alla ligor finns med, säger Joel Lassinantti och fortsätter:

– Vi hade tufft motstånd i gruppen med Augsburger, Liberec och Belfast. Nu väntar en riktig utmaning mot Bern som är ett bra lag i Schweiz. Dessutom har de en väldigt stor och fin arena, förhoppningsvis kommer mycket publik och tittar.

För andra säsongen  i rad är Joel Lassinantti uppe och nosar på nära 93 i räddningsprocent. (Arkivbild)
För andra säsongen i rad är Joel Lassinantti uppe och nosar på nära 93 i räddningsprocent. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!