Gårdagen bjöd på två stora fotbollsfester. Den ena på det internationella planet - den andra på det lokala. Kiev och Piteå - EM och Piteå Summer Games - olika världar men ändå finns mycket gemensamt för turneringarna.
Spanien dominerar världsfotbollen och spelade sin tredje raka mästerskapsfinal och vann. Spaniens upplaga 2008-2012 med tre titlar är nu definitivt ett av fotbollsvärldens största landslag genom tiderna. Den lokala motsvarigheten i Piteå Summer Games heter Piteå IF:s flickor 1997. Efter två snöpliga finalförluster blev det tredje gången gillt för PIF-tjejerna. Det var inte mer än rättvist. Det intressanta är nu hur klubben lyckas förvalta det fina spelarkapital man har.
Ska Piteå ha ett damallsvenskt lag även i framtiden så måste alltid några spelare komma ifrån närområdet. Att bara värva in spelare utifrån håller inte. Den ekonomin finns inte och Piteå är inte heller tillräckligt attraktivt som stad i jämförelse med Umeå och andra större orter.
Historien har visat att andra framgångsrika flicklag i Piteå Summer Games har innehållit framtida damallsvenska spelare. Piteå IF:s flickor 1984 förlorade mot Älvsbyns dito i en bronsmatch. Emma Thall, Piteå, samt Linnea och Erika Nilsson-Waara i Älvsbyn blev sedan allsvenska spelare. Storfors flickor 1990 vann Piteå Summer Games och där spelade Piteås nuvarande vänsterback Emelie Lövgren.
Framgångar på ungdomsnivå är aldrig någon garanti för lyckade seniorkarriärer, det finns många bevis på spelare som stupat på vägen. Men i Piteå IF:s flickor 1997-lag finns åtminstone flera spelare som blir intressanta att följa närmsta åren. Kloka mittfältaren Ronja Aronsson gjorde ju damallsvensk debut redan ifjol som näst yngst genom tiderna. Anfallaren Lisa Renlunds teknik imponerade i går och hon har svarat för fina insatser i Piteå IF:s F-17-lag under säsongen. Dessutom var sex spelare till i laget på Halmstadlägret med Norrbottens länslag bara dagarna före Piteå Summer Games. Hamnar spelarna i rätt miljö och undviker svåra skador finns goda förutsättningar att någon eller ett par spelar damallsvensk fotboll på LF Arena om några säsonger. Men några garantier finns aldrig.
"Bästa upplagan någonsin!" Så brukar det låta om både OS och Piteå Summer Games. Hur det blir med London OS får vi se senare i sommar. För Piteå Summer Games del stämmer det inte i år. Upplagan 2012 var helt enkelt inte bäst även om den var störst. Den stora boven i dramat är vädret. Turneringen har haft en sanslös tur genom åren. Det har bara varit dåligt väder ett par tidigare upplagor, nu var det dags igen. Själv dömde jag fotboll i 13 timmar på lördagen och visst märktes det att regnet sänkte stämningen runt planerna och kvalitén på gräset. Glassförsäljningen var inte särskilt het heller...
Vädret kan Piteå Summer Games inte göra något åt. Däremot finns det flera saker som cupansvarige Kjell-Anders Johansson och övriga i staben både kan och verkligen borde åtgärda till nästa säsong. Spelarna ska ha roligt och utvecklas på planen. Därför är det helt galet att tillåta utsparkar över halva plan i sjumanna. Många lag har en enda taktik när målvakten har bollen - han (det är oftast en han) ska sparka den så långt som möjligt. Det gynnar inte spelarutvecklingen. Mitt råd: förbjud utsparkar över halva planen och förbjud även lagen att pressa högt när bollen ska sättas i spel från målvakt. De reglerna finns på andra håll i Sverige och skulle öka antalet passningar inom lagen och höja utbildningsnivån.
Dessutom är jag tveksam till de generösa reglerna som tillåter två överåriga spelare. I 90 procent av fallen missbrukas det. Vem var bäste spelaren och avgjorde finalen för Cruz Azul i P13? Ja, inte var det någon 13-årig utan en 14-åring.
Regeln är väl till för att ge byalag chansen att vara med. I så fall borde det inte vara något problem att inför att lag med överåriga spelare även måste ha med spelare som är yngre än åldersklassen? Så ser det ändå oftast ut i byalagen som har problem att få ihop folk.