Så här känner vi igen Charlotte Kalla

KRÖNIKA2013-01-04 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Charlotte Kalla! Äntligen känner vi igen dig. Som du åkte i går har du med all säkerhet bara gjort i något enstaka tillfälle tidigare under din karriär. Det var kanske till och med i klass med när du blev olympisk mästarinna för tre år sedan. Säkert satt Marit Björgen hemma i Norge och ruskade på huvudet när du åkte ifatt och förbi den ena efter den andra av Björgens landsmaninnor. Visserligen hade inte Piteås jätteförvärv inför den här säsongen bästa åktid: hon blev tvåa på distansen, besegrad med två tiondelar av tyskan Katrin Zeller. Men det ska ses mot bakgrund av att Charlotte höll fart på egen hand, medan de övriga som ligger omkring henne i åktider hade hjälp av varandra.

Samtidigt fick touren behövlig nerv på damsidan. Nu skiljer bara 23 sekunder mellan Kowalczyk och Kalla.

Om Charlotte ska ha en rimlig möjlighet till placering på pallen inför söndagens klättring, måste det dock klaffa för henne på de två närmaste klassiska etapperna: dagens över 3 kilometer med individuell start och lördagens mil med masstart.

För ett år sedan blev hon 11:a på den kortare distansen, slagen med mer än halvminuten, men fin 3:a i miltävlingen. Jag tror hon kan förbättra sig i dag, vilket säkert också är nödvändigt med tanke på att det för det första handlar om Kowalczyks favortidistanser och för det andra att många av norskorna - framför allt Johaug - har den klassiska tekniken som bästa åksätt. Oavsett vad som händer har dock Kalla satt sprätt på tävlingen och visat att hon både är i form och håller världsklass i den fria åktekniken. Det sistnämnda bådar gott inför vinterns fortsättning.

Hela den svenska truppen, framför allt damerna, gjorde sin bästa insats under touren i går. Det gäller också om det svenska vallateamet. När skidsäsongen för några veckor sedan inleddes i Bruksvallarna överraskade Emma Wikén med att vinna över Kalla. Då gällde det tio kilometer klassisk teknik. Nu visade Emma att hon kan åka fort även med skate-tekniken och avancerade åtta placeringar upp till tionde plats. Hon är två år yngre än Kalla och har skyndat långsammare i karriären. Kanske är hon på väg upp till samma stjänrstatus?

Marcus Hellner gjorde inte något dåligt lopp, tvärtom. Men han hade oturen att hamna i ett sällskap där ingen var villig att hjälpa honom med att hålla fart. I en bättre omgivning hade Marcus kunnat åka minuten fortare - fast han hade ändå haft långt fram till den kvartett som nu är i täten. Dagens svensk på herrsidan var Daniel Richardsson med kortaste åktiden av samtliga; mer än en minut snabbare än exempelvis Petter Northug, som trots sin ledning i mål ändå endast hade tolfte bästa åktid.

Daniel hade till skillnad från Marcus hamnat bland dragvilliga åkare och visade med sitt lopp att formen är betydligt bättre än vad vi sett av honom tidigare i vinter. Alla tre svenskar närmast bakom Marcus är dessutom duktiga klassiska åkare och borde kunna avancera under de två närmaste etapperna, de som föregår klättringen på söndag.

Men nu är Petter Northug i täten - släpper han den ifrån sig?

Det kommer att bli mera norskt i resultatlistornas topp när den skandinaviska cupen inleds i Östersund i dag. Alla de bästa norska åkare som inte deltar i Tour de ski, bland annat Martin Johnsrud Sundby och Eldar Rönning, ställer nämligen upp i ett pepprat startfält med över 600 aktiva. En ur lokal synvinkel minst lika intressant start görs av Sofia Henriksson, Strömnäs GIF. Hon ställer upp i seniorklassen i dag för att under fortsättningen av helgen tävla i den svenska juniorcupen. Visserligen skulle jag tro att Sofias träning helt är inriktad på att formen ska ligga på max i slutet av denna månad när junior-VM avgörs, men det skulle inte förvåna mig om hon ändå lägger merparten av seniordamerna bakom sig. Året äldre Stina Nilsson, världsmästarinna i sprint i fjol, och Sofia är för övrigt enda juniorer i dagens startfält.

Läs mer om