Passa på och njut av karamellen

KRÖNIKA2012-11-24 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Passa på att njuta av karamellen! Det dröjer ett tag innan den får avsmakas på nytt.

Helgens världscup i Gällivare är den sista med vart-annat-års-intervall. Nästa gång Gällivare tar emot världseliten är först om fyra år, i december 2016.

Det innebär med säkerhet att många aktiva ur dagens internationella elitskikt har tagit sina tävlingsskidor ur sortimentet. Så den som en sista gång vill se namn ur 70-talsgenerationen som Anders Södergren, Tobias Angerer, Giorgio Di Centa, Axel Teichmann liksom på damsidan förmodligen norskorna Björgen och Skofterud (båda födda 1980), finländskorna Roponen och Saarinen plus ytterligare några som kanske har tänkt sig att avsluta karriären med VM i Falun 2015, får passa på den här helgen.

Gällivare arrangerade världscup första gången 1996, då i elljus. Sen kom man igång på allvar 2005 och har därefter varit värd för världscupens inledning vartannat år fram till nu. Kiruna stod för den norrbottniska kontinuiteten dessförinnan med tävlingar 1995-1997, 2000 och 2003.

I övrigt är det huvudsakligen Beitostölen i Norge och några gånger Muonio i Finland som turats om att byta av de norrbottniska arrangörerna. När Gällivare nästa gång, den 3-4 december 2016, tar emot världseliten blir det för övrigt inte som säsongens första arrangör. Då har Lillehammer redan haft en 3-dagarstour.

Kuusamo fyller upp värdskapet de övriga premiärerna, vintrarna 2014-2016.

De gamla skolkamraterna vid skidgymnasiet i Gällivare, Charlotte Kalla och Marcus Hellner, har som skidintresserade kommer ihåg dominerat i Gällivare under de två senaste omgångarna där: Hellner med segrar 2009 och 2011, Kalla vinst 2009 och andraplats (efter Björgen) 2011. Båda dessutom oumbärliga i sina stafettlag.

Inträffar inte något speciellt kommer de säkert att vara med långt framme även nu. Så här tidigt på säsongen kan visserligen resultaten svänga, men att döma av tävlingarna i Bruksvallarna förra helgen finns formen där.

Kallas svåraste motståndare blir som vanligt trion Björgen, Johaug och Kowalczyk och sen finns det säkert uppstickare som vill vara med och leka framme i täten. Skulle jag varna för överraskningar får det bli någon i det unga amerikanska laget, som att döma av resultaten från Muonio nu senast har tagit ytterligare kliv framåt.

För Hellner finns det bara en motståndare som han till varje pris vill ha efter sig: Petter Northug! Norrmannen var sjuk för två år sedan och blev trea 2009, sju sekunder efter Hellner. Men samtidigt tog han revansch i stafetten och spurtade ned hemmafavoriten med två tiondelars marginal, så på något sätt blev det den gången oavgjort i kampen dem emellan. Johan Olsson vann fjolårets premiär i Sjusjöen och har lite favoritstämpel även i år. Han imponerade stort i Bruksvallarna, men Daniel Richardssons fristilsåkning har tagit ett rejält kliv framåt och det skulle inte vara någon stor överraskning om Marcus Hellner får ett par landsmän framför sig i resultatlistan.

Andra som åkte bra i våra grannländer det senaste veckoslutet var Matti Heikkinen i Muonio och fransmannen Maurice Manificat i Beitostölen. Vid Gällivares genrep vann Dario Cologna före ryssen Legkov.

Någon annan än de nämnda som kan konkurrera på 10-i-topp bland hemmaåkarna lär knappast dyka upp. Men ungdomar som Calle Halvarsson, Lars Nelson och Jens Eriksson får gärna överraska liksom på damsidan Emma Wikén (dock något vassare i klassisk teknik), Sofia Bleckur, Lisa Larsson, junioren Stina Nilsson - eller varför inte Piteås trio Mia Eriksson, Magdalena Pajala och Jennie Öberg?

Det myllrar av unga svenska förmågor på damsidan, och då ska vi veta att det bakom de nämnda även finns andra juniortalanger som skulle ha kunnat försvara en plats i den nationella truppen. Sofia Henriksson, Strömnäs, Jonna Sundling, Umeå och Hedda Bångman, Offerdal, hör bland andra dit.

Om fyra år står de på startlinjen i Gällivare.

Läs mer om