På tal om huvudtacklingar

ANMÄLD. Piteåbacken David Selberg riskerar avstängning för en tackling mot Östersunds Nils Bergström under måndagsmatchen. Selberg (nr 5) blev inte utvisad på grund av tacklingen. På bilden ses han tillsammans med Nils Niklasson.

ANMÄLD. Piteåbacken David Selberg riskerar avstängning för en tackling mot Östersunds Nils Bergström under måndagsmatchen. Selberg (nr 5) blev inte utvisad på grund av tacklingen. På bilden ses han tillsammans med Nils Niklasson.

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

KRÖNIKA2016-10-25 21:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så var vi där igen. Historien upprepar sig vecka efter vecka på hockeyrinkarna runt om i landet och eftermälen handlar alldeles för ofta om ren yrsel. Matcherna mellan Piteå–Östersund äger en alldeles egen historia i ämnet senaste säsongerna. Nu anmäls Piteås David Selberg för en tackling mot Östersunds Nils Bergström.

En tripping är en tripping, en spearing en spearing och en cross-checking en cross-checking. Men vad är egentligen en tackling mot huvudet? Vilka är kriterierna för att en spelare ska dömas för en tackling mot huvudet i ishockey?

Frågan är relevant. De avstängningar som delats ut senaste fem säsongerna verkar godtyckliga. Om det blir en, två, tre, fyra, fem ,sex eller sju matcher verkar mer handla om konsekvens än om uppsåt eller regelförseelse. Och väldigt få inom hockeyn tycks veta vad som exakt gäller.

Min ståndpunkt är solklar. Det är alldeles för lindriga straff för rena ”smutsiga” tacklingar mot huvudet i dagens hockey där tempot på isen ofta är uppdrivet till max. Och det jag anser ska beivras och ses som tacklingar mot huvudet oavsett om man prickar eller missar är följande:

1) När tacklingen mot huvudet sker samtidigt som skridskorna lämnar isen, alltså att spelare hoppar in tacklingen. 2) När armbågen hamnar högre upp än bröstvårtorna i samband med en tackling och 3) När en axel dras upp mot motståndarens huvud. Just de tre förseelserna är inte svåra att bedöma. Där bör straffsatsen skärpas rejält.

David Selbergs tackling mot Nils Bergström, som i hög fart försökte skära in mot Piteås kasse från höger, var absolut ingen huvudtackling. Det handlade snarare om ”kilo mot kilo” där Selberg höll ned armar, axlar och inte lättade med skridskorna från isen förränn han lyfte i samband med kollisionen.

De rutinerade kommentatorerna Anders ”Ankan” Parmström och Lasse Kinch såg inga ojusteheter och min uppfattning var och är densamma efter att ha sett sekvensen flera gånger.

Ofta när det handlar om snackisar kring olika sekvenser med olycklig utgång på rinkarna brukar jag ringa en handfull hockeyprofiler från olika ställen runt om i landet som tillsammans har rutin och och kunnande som svämmar över. Samtliga fem ansåg tacklingen som juste om man ska följa regelboken strikt!

Tidigare Luleåtränaren Jonas Rönnqvist ville dock lyfta debatten till en högre nivå. Han var trött på allt snack om att man måste lära sig ta tacklingar i unga år. ”Kolla på den mängd NHL-spelare som tvingats sluta på grund av hjärnskakningar. Hade inte Eric Lindros och alla de andra lärt sig att ta tacklingar i unga år? Givetvis hade de det och ändå finns massor av drabbade. I NHL och vårt grannland Finland har de verkligen tagit tag i problemen. I NHL är det stenhårda straff och i Finland, som varit framstående i JVM senaste åren, har man tagit bort tacklingar rakt framifrån i ungdomshockeyn och facit har blivit mer underhållande teknisk ishockey. I Sverige har det bara handlat om snack senaste åren och inget händer”, sa Rönnqvist tisdag kväll.

Han menade vidare att det mesta i ämnet huvudtacklingar handlar om ren och skär respekt för sina motståndare och var inte främmande för att det måste till regeländringar i hockeyn snarast. ”Vi måste lära spelarna från grunden varför och när man ska tackla. Och att aldrig i något läge tackla en som inte är beredd. Det är bara löjligt snack att hockeyn blir tråkigare utan tacklingar. Hur många såg du som åkte omkring och försökte sätta in tacklingar i senaste World Cup”, sa Rönnqvist vidare.

Hur som helst är det höga hårda toner som kastas från Östersunds tränare Lars Molin, sportchef Mikael Eriksson och ÖP:s krönikör Per Hansson. Och visst. Scenerna i den jämtländska ishallen var otäcka. Alla som gillar sporten ishockey hoppas förstås på att Nils Bergström kommer igen så snabbt som möjligt.

Piteå och Östersund har som skrivet en trist inbördes skadehistoria senaste säsongerna. Den i särklass fulaste huvudtacklingen - till och med en av säsongens fulaste i hockey-Sverige - stod paradoxalt nog Nils Bergström för när han skickade Piteås Jonathan Tholander (nu i Östersund) ur matchen i Allettan i februari med hjärnskakning momentet efter Tholanders 1–0-mål. När spelet dessutom var avblåst. Nu hoppas alla att hjänskakningarna blåses av inom hockeyn i allmänhet och Piteå-Östersundsmatcherna i synnerhet.

Till sist...

...åkte regerande svenska mästarna Frölunda på fjärde matchstraffet igår. Och säsongen har ju bara börjat...

Läs mer om