Låt oss slå fast sanningen om den svenska skidsäsongen 2012-13: den har varit medelmåttig! Vissa toppar, som Johan Olsons guld och silver i VM plus Marcus Hellners grandiosa avslutning av Tour de Ski, men desto fler vågdalar. Världscupens final i Falun sammanfattar på något sätt våra längdåkares hela vinter. En enda ljusglimt, Charlotte Kalla. I övrigt mer eller mindre nattsvart.
Våra norska bröder och systrar behöll däremot formen in i det sista och aldrig tidigare i Svenska Skidspelens historia har det väl lyst så rött på Lugnets upplopp som vad det gjorde detta veckoslut:
1) I den inledande prologen blev det trippel Norge på herrsidan, medan de norska damerna förutom vinnaren Björgen hade ytterligare fyra på 10-i-topp.
2) I lördagens masstart var tre av de fyra främsta herrarna rödskrudade, damerna tog placeringarna 1-2-3.
3) Trippel igen bland herrarna och dubbel på damsidan blev det slutligen på söndagen, där Charlotte Kalla var den enda som fick stå bredvid de norska åkarna på prispallen.
Lördagens spurtförlust för Justyna Kowalczyk gav sådan chockeffekt på den redan klara vinnaren i damernas världscup att hon hoppade av söndagens finaltävling. Det har aldrig hänt tidigare i världscupens historia. Polskan skyllde visserligen på att hon ville protestera mot den omtalade utförskörningen mitt emot mördarbacken, men sanningen var nog snarare att hon inte ville förödmjukas av norskorna ännu en gång.
Däremot fick sig arrangörerna i Falun ännu en knäpp på näsan genom Kowalczyks oväntade avhopp.
Redan vid SM i Falun i januari påtalades av aktiva och ledare att det måste göras något radikalt åt den nybyggda och vådliga utförskörningen. Men ändringarna blev alltför små och först när nationerna dagen före tävling vägrade att åka, gjordes några smärre ingrepp som göt olja på protestvågorna.
Under den sommar som kommer bör Svenska Skidspelen och den kommande VM-organisationen lägga ned rejält med jobb för att tillverka en säkrare nedfart. Lugnets skidstadion i övrigt har förändrats radikalt på ett positivt sätt bara under de knappt två månader som gått sedan SM, men innan anläggningen som helhet ska få epitetet världsklass måste utförskörningen med inte minst rejäla doseringar i kurvorna göras säkrare. Den blir tillräckligt spekulativ ändå.
Marit Björgen och Petter Northug! Visst, det har skrivit spaltmil om dem inte bara i norska avisor, men det förtjänar att än en gång belysa deras fantastiska prestationer.
Marit vann visserligen inte världscupen, då måste man ställa upp i Tour de Ski, men hon vann den avslutande cupen i Stockholm/Falun i stor stil och dominerade ju dessutom VM tidigare i vinter.
Kanske är både hon och Petter Northug bäst i världen genom tiderna.
Charlotte Kalla var inte nöjd med sin VM-insats, det som var huvudmålet denna vinter. Men att hon ändå är Sveriges i särklass främsta kvinnliga skidåkare framgick med stor tydlighet under de tre finaldagarna i Falun. Kalla verkar trivas i Lugnets skidterräng, där hon i denna världscupsfinal blivit trea både 2009, 2010 och 2012 och nu med en vacker avslutning upprepade samma bravad.
Piteå Elits damer som helhet har en bra säsong bakom sig, även om just Kalla kanske inte har tyckt det efter VM. Både Jennie Öberg, som inte var med i Falun, och Magdalena Pajala har tagit kliv framåt under säsongen.
Magdalena gjorde en utmärkt start på världscupens final i Stockholm, där hon blev nia, men hade oturen att ramla i Faluns prolog och föll därmed bort från varje tanke på en framskjuten totalplacering.
Både Magda och Jennie är högst aktuella för damernas A-trupp inför nästa säsong. Och även om de skulle få fortsätta i den så kallade Team 2015-uppställningen, kommer de säkert att få många chanser att kvalificera sig till nästa vinters olympiska spel i Sotji som hägrar i den närmaste internationella framtiden.