KRÖNIKA I helgen avgörs Kårelyftet, en tävling namngiven för att hedra styrkelyftaren, ledaren, läraren och föreläsaren Kåre Lundgren som gick bort alldeles för tidigt för drygt tio år sedan. Strax innan han skulle fylla 60 år.

Kåre och jag hade en ganska hätsk debatt i PT i början av 2000-talet. Då det begav sig var jag tvärsäker på att jag hade rätt, men det var tvärtom. Kåre hade rätt och jag tvingades så småningom pudla.

Debatten gick ut på att Kåre hävdade att Piteå var medelmåttornas paradis inom lagsporterna. Inget lag vågade spänna bågen och sikta högt.

Artikelbild

| Stellan Carlsson, en elittränare uti fingerspetsarna.

Jag hävdade att talangfabriken Piteå Hockey slog i taket när man spelade i den norra allsvenskan, att den högsta serien var en utopi. Och att fotbollen, som varit uppe och vänt i den näst högsta, då hamnat så högt det var möjligt för ett lag från Piteå i norr i världens största lagsport. Han menade att det var tvärtom. Ingenting var omöjligt!

Det kom att visa sig att Kåre hade rätt och jag helfel.

Det var fullt möjligt för ett lag från Piteå att vinna guld i en gigantiskt stor lagsport och min pudel växte sig med tiden så stor att den i det närmaste varit på väg att spricka sedan säsongen 2015.

PIF-dam tog ju steget upp i allsvenskan 2009, spelade hem en historisk medalj 2015 och sedan också bragdmedaljen guldet hösten 2018.

Artikelbild

| Joakim Högberg har varit skadad allt sedan han hamnade i Bodens bås under derbyt i LF.

Lördag morgon sätter sig laget på bussen mot Hudiksvall på väg mot ytterligare ett och som man säger på engelska. One up, four to go (översatt en match vunnen, fyra kvar på vägen).

Och det är precis så som det är. Guldsmaken finns fortfarande kvar hos PIF-dam. Det svenska cupguldet högrar och är endast fyra matcher bort. Piteå IF dam FF vill ha den dubbeln och chansen är god.

Artikelbild

| Erik Nilsson missar Wibax bortamatch mot Tullinge.

Bakom PIF-guldet finns förutom spelarna en hord av vidsynta ledare, som liksom Kåre en gång, trodde att det faktiskt var möjligt.

Tränaren Stellan Carlsson är en elittränare uti fingerspetsarna och lika imponerande som det faktum att han och hans medhjälpare managerade laget fram till den ädlaste fotbollsmedaljen är att närmare tio spelare debuterat i seniorlandslaget efter det att de hamnat under PIF:s vingar.

De som inbillar sig att Stellan Carlsson predikar en enda viss fotbollsfilosofi är lika snett ute som jag en gång där i början av 2000-talet. Stellan ligger ofta steget före i det gröna fältets schack. Även om hans gäng ofta tar betalt i de fasta situationerna skiljer sig 2015-års spelsätt en hel del från det som gav guldet 2018. Han skruvar på reglagen och utvecklar olika bitar hela tiden.

Piteåhockeyn har haft sina klassiska elitledare typ Freddy Lindfors, Lasse Johansson, Jonas Rönnqvist och Tomas "Bulan" Berglund. Fotbollen sin Jörgen Eriksson och innebandyn sin Ulf Hallstensson. Det är i den sfären Stellan Carlsson, dubbel prisad som årets tränare två gånger - en del menar att han skulle haft den det dubbla - svävar och det var där någonstans Kåre Lundgren också var i sin ledargärning och ständiga kamp mot dopingen.

Efter ett SM-silver i tyngdlyftning började han med styrkelyft 1980. Han satte svenskt rekord i knäböj. 1981 tog han brons i svenska mästerskapen. Sammanlagt tog han fem SM-guld, två EM-brons, tre guld i nordiska mästerskapen och totalt satte han tolv svenska rekord och ett Europarekord.

Öjeby Atletklubb var en tämligen okänd klubb när Kåre började engagera sig i den. Han satte den på kartan med eftertryck och många mästare har sedan dess följt i hans spår.

Från några stora ledare till en annan med Piteåtouch. Skidskyttelandslagets Wolfgang Pichler deltog i TV-programmet Skavlan fredag kväll. Hanna Öberg, Anna Magnusson och de andras färgstarke ledare bjöd på den här "onelinern" när programledaren frågade hur han såg på norskt skidskytte.

"I Norge kostar en guldmedalj 4 miljoner. I Sverige 400 000. Det är skillnaden", sa Pichler.

Vad en plats i en högre serie för två Piteågäng som spelar viktiga matcher i mellan-Sverige kostar vet jag inte, men jag vet att Wibax tvingas möta tabellfyran Tullinge borta utan stjärnan Erik Nilsson söndag eftermiddag. Och jag vet att Piteå Hockey måste ta sig an Borlänge lördag eftermiddag utan stjärnan Joakim Högberg som varit ur spel sedan han hamnade i Bodens avbytarbås under derbyt i slutet av januari.

Till sist...

...SHL-laget Malmö värvar Per Ledin. När jag först hörde det trodde jag att någon tagit fel på första april.