Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas inbjudan finns dessutom två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén (IOK) i ett pressmeddelande.

Kritik mot IOK

Idrottens skiljedomstol (Cas) gick i torsdags mot IOK och frikände 28 av 42 ryska idrottare som stängts av på livstid från OS. Rysslands olympiska kommitté sökte då OS-ackreditering för 13 av dem.

Vilka idrottare det handlar om är inte känt, men sajten Insidethegames skriver att skidstjärnan Alexander Legkov finns med, liksom skeletonåkarna Alexander Tretjakov och Jelena Nikitina.

Beslutet att stoppa dem lär spä på kritiken mot IOK för att ryska idrottare straffas utan tillräckliga bevis.

Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens i Pyeongchang på söndagen.

Tävlar under neutral flagg

Bach beskrev också Cas beslut som "en extrem besvikelse".

Vi ställer oss lite frågande till kvaliteten på besluten, sade han.

Ryssland anklagas för omfattande statsunderstödd dopning i Sotji 2014 och stängdes i december av från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar får tävla under neutral flagg som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Det är klart färre än i hemmaspelen i Sotji 2014 (232), men nästan lika många som i Vancouver fyra år tidigare (177).