KRÖNIKA Piteå IF är på god väg mot ett stabilt lagbygge även nästa säsong. Signeringarna från mittbacksklippan Faith Ikidi och ytterbacken June Pedersen sänder ut klara tydliga signaler om att Piteå vill vara med och slåss om medalj fjärde säsongen i följd 2018. Såväl Ikidi som Pedersen har vunnit SM-guld tidigare. Ikidi med Linköping och Pedersen med Umeå. Faith Ikidi springer ut till sin 217:e damallsvenska match på söndag. June Pedersen jubilerar på klassiska Stockholm Stadion med sin 200:e match i den högsta svenska serien. Det finns många kurioser om dessa två oerhört skickliga lirare. En som gäller June är att hon stannade kvar i PIF efter degraderingen 2009 och vann sedan interna skytteligan i Norrettan säsongen efter med sina sjutton mål. Skyttedrottningen har efter den säsongen hamnat längre och längre ned i banan och idag är hon tveklöst, förutom en av de mest rutinerade, också en av de bästa på backpositionen.

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men som det verkar i dagsläget ser sportchefen Leif Strandh ut att än en gång servera skicklige tränaren Stellan Carlsson ett intressant material som kan ruska om storheterna där uppe i toppen.

När PIF-tjejerna springer in på landets mest anrika arena, Stockholm Stadion, söndag eftermiddag, gör man det i en TV-sänd match som gäller medaljer mot Djurgården. Att Piteå kan åka hem till Norrbotten som ett medaljgäng i en av världens bästa ligor i stor sport som fotboll är en enorm prestation. Inte minst med tanke på den förhållandevis anorektiska omsättningen jämfört med de stora drakar klubben kämpat med och mot. När Piteå nyligen kryssade mot Rosengård i Malmö fanns hela sju tjejer från ort eller närområde med i truppen. En prestation i sig. Lägger man till det faktum att de flesta i PIF:s damallsvenska trupp arbetar eller studerar lyfter prestationen ytterligare ett par snäpp när man placerar den intill flera av lagen de spänner musklerna mot.

Ett annat Piteågäng som är värda bättre förutsättningar när det gäller att bedriva sin verksamhet är Piteå Hockey. Sportchefen Jonatan Glader har än en gång lyckats skapa en trupp stark nog att sikta mot allsvenskan. Torsdagens DM-final mot Luleå Hockey äger alla möjligheter till att bli en liknande rysare som den ifjol. Däremot är jag inte säker på att Piteå lyckas hålla undan till seger den här gången.

Förra säsongen var en stark defensiv Piteås adelsmärke långt in i säsongen. Den här säsongen har det så här långt ofta handlat om en chansbytarhockey där många av Piteås offensivt skickliga spelare firat stora triumfer. Är inte säker på att ”give and go” är rätta medicinen mot ett Luleå Hockey som tar LF Arena i besittning med en färsk skalp mot mästarna HV 71 i bagaget.