Grahn om sista säsongen på elitnivå

Julia Grahn, från Piteå, är tillbaka på handbollens elitnivå. "Det här är nog sista året jag spelar seriöst", säger hon.

Julia Grahn från Piteå gör sannolikt sin sista säsong på elitnivå, säger hon själv.

Julia Grahn från Piteå gör sannolikt sin sista säsong på elitnivå, säger hon själv.

Foto: Yasmin Domonji

Handboll2019-11-26 20:40

För några år sedan började hon trappa ner elitsatsningen och fortsatte mest att spela för skojs skull. Trots det är Julia Grahn nu tillbaka på högsta nivån i Sverige.

Den 27-åriga mittnian gör sin andra säsong i GT Söder – som nu är nykomling i Svensk handbollselit, SHE.

– Egentligen var det ganska otippat att vi skulle gå upp. Den allsvenska serien är jämn men vi lyckades vinna med några omgångar kvar. Det hade känts tråkigt att hoppa av när vi skulle få chansen att spela i högsta serien, även om vi visste att det skulle bli jäkligt tufft.

Tufft har det varit också. GT Söder har bara lyckats vinna en av nio matcher hittills och ligger därmed sist i ligan.

– Det finns vissa matcher som vi har chans att vinna men då är det viktigt att vi tar poäng i de matcherna också. Mot lag som Sävehof och Höör har vi ärligt talat inte mycket att hämta, men vi har haft lite otur också ... Johanna Widgren (från Boden) var en av våra främsta målskyttar ifjol men har dragit av korsbandet i ena knät.

Julia Grahns korsband spökar också. Därför har hon missat flera matcher under hösten.

– Jag har varit lite skadedrabbad men inget är av eller så. Det gör bara lite ont samtidigt som man är rädd att det ska bli värre.

Det är tio år sedan Julia Grahn spelade handboll på elitnivå senast. Då var hon en jättetalang i Önnered.

Nu bor hon i Sundbyberg och kombinerar spelarkarriären med jobb som ekonomiansvarig på ett läkemedelsbolag.

–  Det är tuffare att få ihop allt än man kan tro faktiskt. Jag märker stor skillnad nu när vi tränar fyra dagar i veckan. Ifjol när vi spelade i allsvenskan tränade vi tre pass.

Har du funderat på hur länge du vill fortsätta med handbollen?

– Jag kanske kommer fortsätta spela men det här är nog sista året jag spelar seriöst, just för att kunna få ihop allt. Tyvärr genererar handbollen inte jättemycket pengar och då är det bättre att satsa på jobbet.

GT Söder spelar sina hemmamatcher i Farsta, vilket innebär lite pendling från Sundbyberg där hon bor tillsammans med pojkvännen Tim Öquist, före detta forward i Piteå Hockey. 

Tidigare har Julia Grahn även spelat med AIK i Solna. Och när Piteå-Tidningen ringer upp märks det också att hennes Piteådialekt börjat sina.

– (skratt) Ja, jag vet! Det blir tyvärr så när man bott här nere i fem år. Men jag tycker att jag brukar kunna lägga om hyfsat när jag pratar med mamma och pappa.

Föräldrarna bor i Böle men ursprungligen kommer Julia Grahn från Lillpite. I handboll är det också Lillpite IF som är moderklubben.

Hur reagerade du när föreningen tvingades lägga ner sitt a-lag inför säsongen?

– Det är såklart jättetråkigt och känns verkligen i hjärtat. Men jag vet att de har en bra ungdomsverksamhet, förhoppningsvis kan de dra igång igen om några år de yngre tjejerna hunnit växa upp.

Julia Grahn har också en lillasyster som är duktig i handboll. Hon heter Elin Grahn och så sent som förra säsongen var syskonen även lagkamrater.

– Ja, exakt! Elin var ju med förra säsongen när vi gick upp, det var jättekul att få spela med henne!

Nu spelar "lillsyrran" i Bodens BK i division 1.

Samtidigt ser Julia Grahn fram emot att möta ett annat Boden. Nästa uppgift i SHE är nämligen Boden Handboll – en superviktig match i bottenträsket.

– Just nu är det landslagsuppehåll, men den 21 december spelar vi mot dem på bortaplan. Det blir perfekt att komma hem några dagar över jul och nyår.

Julia Grahn har tidigare spelat för Boden, men också Lillpite.
Julia Grahn har tidigare spelat för Boden, men också Lillpite.
Julia Grahn

Född: 1992-10-10 (27 år) i Piteå

Position: Mittnio

Klubb: GT Söder

Tidigare klubbar: Lillpite IF (moderklubb), Önnereds HK, Boden Handboll IF, AIK

Bor: Sundbyberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!