Det höjs röster lite varstans i hockey-Sverige att seriesystemet bör - om inte göras om - i alla fall ses över. Det viskas också om att liscensnämnden inte kommer att se mellan fingrarna med de klubbar som inte har kassan i ordning. Många tror att alla lag från Hockeyettan som tar sig till kvalserien också går upp.

Topplaget Pantern kastades ut under sommaren och Kristianstad trodde att biljetten var klar. Sedan togs Pantern till nåder men dagsrapporterna berättar om att klubben är på hal is igen. Och man är inte ensam i klassen i allsvenskan och hockeyettan trots att publiksiffrorna på de flesta håll i den högre serien är stora.

Idag spelar ett dussin som hockeyfostrats i den södra länsdelen i allsvenskan (se faktaruta i artikeln här intill). En handfull av dessa grabbar följer Piteå noga. I tankevärlden finns att göra en "Daniel Olofsson/Niklas Strandberg-variant" vilket vill säga att man kan tänka sig att flytta hem och avrunda karriären med några säsonger i Piteå.

Niklas Johansson, assistkung i allsvenskan för ett par säsonger sedan, är ett av namnen och en drömvärvning i sportchefen Jonatan Gladers bok. Där finns förstås också backtrion Stefan Johansson, Anders Grönlund och Niklas Enberg samt forwardarna David Lindquist, Tobias Forsberg och Alexander Viklund. Ett par av grabbarna i skaran har rotat sig djupt där de bor och verkar för dagen medan ett par definitivt ser ett allsvenskt Piteå som ett alternativ.

Piteå av idag är ett sammansvetsat gäng där i stort sett alla sätter laget före jaget. En ingrediens som blir allt viktigare på det vis den moderna hockeyn ofta spelas. Den som inte gör jobbet, åker skridskor eller faller ur position avslöjas snabbt och i hockeyn är det definitivt så att en kedja, läs femma, aldrig är starkare än sin svagaste länk.

Förmodligen kommer Jonatan Glader och de andra i Piteå Hockeys styre inte värva för själva värvandets skull. Jag tror att de kommer att vara väldigt försiktiga innan de riskerar lagsammanhållningen eller hierarkin i omklädningsrummet. Samtidigt vet Glader, tränarna och spelarna att truppen bör förstärkas med ytterligare någon back och forward. Jag skulle bli förvånad om Piteå inte landar en etablerad allsvensk spelare med SHL-rutin i varje lagdel, förutom på målvaktssidan innan starten av Allettan. Spelarna som finns på radarn i dagsläget är förmodligen redan bekanta med LF Arena och dess omklädningsrum.

Asplöven missade Allettan och det blir intressant att se hur klubben kommer att ta sig an fortsättningsserien. Agenterna till många av spelarna är med stor sannolikhet ute på köttmarknaden och försöker sälja de bästa bitarna så här före jul. Någon eller några lär förmodligen hamna i Boden, Kalix, Ö-vik och Östersund. Om någon hamnar i Piteå Hockey återstår att se. Omöjligt är det inte, men som skrivet. Jag tror att Glader och gänget kring honom lärt sig en del av förra säsongens shopping när den i sammanhanget merittyngde Yannick Karvinen kom in sent och floppade.