Frida Karlsson hyllar Kalla: "Fin förebild"

Förra vintern slog hon igenom och utsågs ganska snabbt som Charlotte Kallas arvtagerska. För Sporten berättar framtidsnamnet att hon gör allt för att ta lärdom av Kalla. "Hon är verkligen en fin förebild", säger 20-åringen.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson.

Charlotte Kalla och Frida Karlsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidåkning2019-11-12 11:39

I vintras slog Frida Karlsson igenom med dunder och brak.

Efter att ha knipit två guld samt ett brons under junior-VM i finska Lahtis i januari klev Frida Karlsson rakt in i Sveriges VM-trupp i österrikiska Seefeld.

Och det blev en enorm succé. Som junior lämnade hon sitt första internationella seniormästerskap med stafettguld, ett silver i tio kilometer klassiskt samt ett tremilsbrons.

Efter säsongen belönades Karlsson, som fyllde 20 år i augusti, med en plats i Sveriges landslagstrupp och när säsongen drar igång med Gällivarepremiären nästa vecka är många av blickarna och förväntningarna riktade mot Frida Karlsson.

Huvudpersonen berättar att hon trivs med att vara i rampljuset. Och hon hoppas kunna leva upp till "hypen".

– Det känns väldigt bra, säger Frida Karlsson som har fått en hel försäsong att mäta sig med världsåkare som exempelvis Ebba Andersson, Stina Nilsson och Charlotte Kalla.

– Vi är många starka tjejer i laget och det är en jätteutvecklande miljö, säger Karlsson som menar att hon tagit ett stort kliv framåt genom att ingå i den svenska truppen.

För Sporten berättar hon att det har varit lärorikt att framför allt få följa Charlotte Kalla på nära håll. Att dagligen få mäta sig  och även umgås med Sveriges stora affischnamn är något som Karlsson värdesätter högt.

– Verkligen en fin förebild. Charlotte är noggrann och disciplinerad – ´hon gör verkligen jobbet och visar vägen på ett bra sätt, säger 20-åringen om den rutinerade 32-åringen.

Karlsson menar att Kalla är något alldeles extra.

– Hon är jätteviktig både för mig och alla i truppen. Professionell och visar hur och varför hon har lyckats ta sig fram till sin nivå.

Karlsson fortsätter:

– Charlotte är väldigt öppen och delar med sig av erfarenheter och ger tips och råd som är värdefulla för en ung åkare som mig.

Det finns många en del likheter mellan åkarna. Exempelvis var båda ungefär lika gamla när de fick sina internationella genombrott.

Karlsson var 19 år i vintras och Charlotte Kalla var 20 när hon tog hem totalsegern i Tour de Ski 2007/2008. Kalla har redan gått igenom mycket av det som Karlsson upplever just nu.

– Jag får många tips och råd från henne. Hon delar med sig av hur hon har gjort och tänkt när hon var lika gammal som mig, säger Frida Karlsson som menar att Kallas information är ovärderlig.

– Charlotte är rutinerad och vet konsekvenserna av de olika vägvalen eftersom hon gått igenom det tidigare.

Jonna Sundling, Evelina Settlin, Stina Nilsson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Maja Dahlqvist och Ebba Andersson.
Jonna Sundling, Evelina Settlin, Stina Nilsson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Maja Dahlqvist och Ebba Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!