För ett år sedan gick snacket att skidstjärnan Charlotte Kalla var feltränad. En del var till och med inne på att hon vunnit sitt sista internationella lopp. Idag är Pite Elit-åkaren så glödhet att snön smälter.

Genomklappningen i världscupspremiären ifjol kom likt en blixt från klar himmel. Fanns knappt ett moln på himlen under försäsongen och värdena skvallrade om tidigt form. Jag är lika imponerad över hur Charlotte och teamet runt henne tacklade den problematik och de frågor som fanns där strax efter genomklappningen.

Drygt ett år senare har vi under två helger i följd fått se när Charlotte Kalla trampat ifrån norska världsstjärnor. Söndag förmiddag hände det till och med i lejonens egen kula, Lillehammer. Och Kallas norsk-kross den här gången kom i en gren där hon aldrig tidigare triumferat i världscupen, skiathlon. Det avundsjuka snacket som fanns om att det skrevs för mycket om ”Is-Kalla” förra året har definitivt tystnat. Idag funderas det mer om att formkurvan ”peakat” alldeles för tidigt in i säsongen. Det tror inte jag. Hoppas och tror istället på att hon ligger där det är meningen att hon ska ligga formmässigt. Charlotte och kretsen kring henne vet att det kommer att krävas ett par växlar ytterligare under OS i Pyoncheang.

Att prata vapen när det handlar om Koreanska halvön är ingen bra kombination i dessa dagar. Ur lokal synpunkt blir det dock lika spännande att följa Piteå Skidskytteklubbs duo Anna Magnusson och Hanna Öberg i OS-spåren som Pite Elits Charlotte Kalla. Världscupspremiären i Östersund blev varken bu eller bä för Öberg och Magnusson. Öberg insjuknade efter den inledande stafetten och den annars så träffsäkra Magnusson hade nog någon bom för mycket för att hon skulle vara helt tillfreds med veckan.

Det har länge varit inristat i sten att Piteåtjejerna kommer att utgöra halva mixed-stafettlaget i OS. Mona Brorsson visade dock under sin insats första tävlingsdagen i Östersund att hon vill ha ett ord med i laget. Med tanke på den biten var det förmodligen extra skönt för Anna att åka in som bästa svenska i jaktstarten igår.

Wibax i Norrmalmia var under ett helt års spel lika med tre poäng och seger. Sedan Strängnäs spräckte den långa segersviten förra säsongen har Wibax varit mer beskedligt att tas med i hemmahallen. Strängnäs gavs en behaglig resa söndag eftermiddag och blott två segrar av fem möjliga under hösten ger inga sköna vibbar inför kommande kontraktsstrid för Wibax.

Efter en del matcher i olika sporter kan det ibland skrockas om att publiken borde få pengarna tillbaka efter skral underhållning. När Piteå Hockey bjöd upp till en 10-1-dans med Vännäs som partner igår var det lite tvärtom. Piteå serverade de 325 vittnena på läktaren fem hockeygodismål av TV-spelskaraktär. Det handlade om några skott i första maskan i krysset och ett par kombinationsmål av högsta klass. Ser man till klassen på målen och den rena underhållningen kunde arrangerande Piteå Hockey tagit kollekt i utgången efter matchen...