Fler tjejer än killar slutar med fotbollen i tonåren

Fler tjejer än killar slutar med fotboll i tonåren. En av anledningarna är bristen på kvinnliga förebilder på ledarsidan. Anna Bogren Dalberg hoppas det nya initiativet Tränarlyftet ska göra skillnad i Norrbotten. "Det är en jättebra satsning som görs", säger hon.

"Det är en ledarproblematik att vi inte riktigt vågar vara kvar", säger Anna Bogren Dalberg om att kvinnliga tränare slutar. (Bilden är ett montage)

"Det är en ledarproblematik att vi inte riktigt vågar vara kvar", säger Anna Bogren Dalberg om att kvinnliga tränare slutar. (Bilden är ett montage)

Foto: Bildbyrån/Norr Media

Fotboll2022-06-10 08:12

Siffrorna är tydliga.

14 procent fler tjejer än killar slutar med fotboll i åldern 13–16 år enligt 2021 års statistik över registrerade spelare i Sverige.

I åldrarna 16–20 år slutar tre gånger fler tjejer (21 procent) än killar (8 procent).

– Jag tror det beror på flera olika saker. Krav från skolan, förväntningar på hur du ska se ut, vara och prestera i alla lägen. Om jag generaliserar tror jag tjejer har lättare för att halka in på prestationskrav. De ska vara duktiga inom allting och att det tror jag gör att man slutar med just lagidrotterna, säger Anna Bogren Dalberg som sitter med i styrelsen för Norrbottens Fotbollförbund och är ansvarig för utbildning och spelarutveckling.

Det är brist på kvinnliga tränare och Anna Bogren Dalberg tror det har stor betydelse för avhoppen.

– Det skulle vara intressant att se hur många som väljer att börja gymma, springa och det du kan göra utan att ha fasta tider. Det kan absolut hänga ihop, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi skulle kunna hantera det bättre om vi lyckades få fram fler kvinnliga tränare som också finns med upp i åldrarna. Det är jätteviktigt, säger hon.

Det är alltså många kvinnliga tränare som slutar när nivån höjs?

– Ja. När tjejerna är unga finns ofta kvinnliga ledare med, men när de blir äldre och ska utvecklas vidare finns det någon föreställning om att det per automatik ska vara en man. Gärna en pappa som spelat fotboll på en högre nivå – även fast det kanske finns en mamma i laget som spelat på en ännu högre nivå. Det är en ledarproblematik att vi inte riktigt vågar vara kvar.

Svenska Fotbollförbundet och Marabou har startat initiativet Tränarlyftet för att uppmuntra fler kvinnor att avancera som fotbollstränare. I dagsläget är endast sex procent av samtliga tränare på hög nivå (UEFA B-licens) kvinnor.

I Sverige finns det 64 licensierade kvinnor och 981 män inom denna utbildningsnivå. Förgående år deltog endast en kvinna på utbildningen. 

För att få fram fler kvinnliga förebilder kommer Tränarlyftet årligen finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnliga/icke-binära tränare på UEFA-nivå. Siffrorna som presenterades i början av artikeln är ett bevis på att det behövs resurser i spelformen elva mot elva, som UEFA B-utbildningen i första hand riktar sig till.

– Vi har tyvärr inte så många kvinnliga tränare i länet. Det är många som är aktiva runt lagen, men vi ger oss inte själva möjligheten att gå tränarutbildning och vidareutvecklas. Det är en jättebra satsning som görs nu från förbundet tycker jag. I alla distrikt måste vi också fortsätta att jobba med att lyfta fram tjejer och kvinnor, säger Anna Bogren Dalberg.

Anna Bogren Dalberg hoppas att tränare från Norrbotten tar chansen.

– Det bästa är om det blir några stycken för då är det lättare. Vi har jättemånga förebilder som har haft spelarkarriärer, så det skulle vara otroligt roligt om de hoppar på hela utbildningsstegen för det finns oerhört mycket fotbollskunnande.

Norrbottens Fotbollsförbund jobbar själva med att hitta fler kvinnliga tränare. 

– Det har pratats om att det ska göras en inventering av vilka tränare som finns i länet. Det gäller att få fram erbjudandet till rätt mottagare. Det gäller att bereda platsen – och våga ta platsen.

-

-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!