De fyra lokala profilerna tävlar med Bennys Expressbåt "Dream". 25 båtar är anmälda i den klassen till mästerskapen i Nynäshamn. Åtta deltävlingar väntar fredag, lördag och söndag.

2015 var grabbarna med i Sandhamn, 2016 i Båstad och 2017 i Ulvön utanför Örnsköldsvik. Tre klassiska seglarnästen och nu väntar vattnen utanför Nynäshamn.

– Båstad var klart tuffaste tävlingen. Då handlade det om hård sjögång på i det närmaste öppet hav, säger Ove Lundmark.

Artikelbild

| Benny Öhman

Benny körde ned båten på trailern tillsammans med Jan Isaksson. Resan startade från Piteå vid 04-tiden onsdag morgon.

– Båten är nog mer på trailer än i vattnet, skrockar Benny som till vardags pendlar en del mellan bostäderna i Piteå och stadsdelen Kungsholmen i Stockholm.

– Vi var med i ett träningsrace idag (torsdag). Vi övade ett par starter och hamnade någonstans mitt i fältet, berättar han.

Under de senaste tre årens mästerskap har Piteåbåten varit på pallen i någon deltävling och till slut hamnat i resultatlistans mittenskvalp.

– Om man tittar på motståndet tävlar de flesta betydligt mer frekvent än oss. De är på veckolånga träningsläger på olika ställen. Vi har en tävling tillsammans den här sommaren och det var när vi kom trea i Alnön runt helgen före midsommar, berättar Benny.

Väderprognoserna fredag, lördag och söndag berättar om varmt väder och hårda sydostliga vindar i vattnen runt Nynäshamn.

– Man får vara högst fem personer i båten och besättningens maxvikt ligger på 385 kilo. Tidigare år har vi vägt för lätt, menar Ove Lundmark

– Nu blir vi en femte besättningsmedlem. Jannes dotter Sandra Isaksson bor här nere. Hon är med i teamet och nu kommer vi att ligga i trakterna nära de tillåtna 385, berättar Benny.

– Och det har stor betydelse i sammanhanget, understryker Ove Lundmark.

Den sämsta placeringen i de totalt åtta deltävlingarna räknas bort i sammandraget.

– Det gäller att prestera jämna serier och att helst inte bli diskad i någon av tävlingarna. Det är just den biten de främsta båtarna och dess besättning är bra på. Att hålla en hög jämn nivå. Och det är åtta race under tre dagar som gäller som sagt, kommenterar Ove Lundmark.

Dreambesättningen laddade upp inför fredagsstarten med middag i Stockholm.