KRÖNIKA En toppmatch i landets högsta serie flera hundra kilometer från hemmaarenan måste vara unikt inom europeisk fotboll. Om man nu inte pratar om Ukraina där några av toppklubbarna på grund av oroligheter var tvungen att lämna den egna borgen.

Hammarby var chanslöst mot Piteå i LF-mötet förra hösten. Efter den matchen skrek det nedflyttning kring Bajen, men snacka om ett lag som tog sig samman. PIF-matchen fungerade som väckarklocka för Hammarby som avslutade starkt mot ett par av topplagen. Rosengård tvingades exempelvis vika ner sig i sista seriematchen hemma.

Hammarby spelade 3–3 mot Piteå i en cupmatch i Arcus i vintras. Precis under den period när Piteå var som mest skade och otursdrabbat. Hammarby lär bli varse om att det är ett annat Piteå man möter på söndag.

Piteås herrar åker till Hudiksvall, lördag. Tränaren Jeppe Mauritzson har klart för sig och visar rätt inställning när han i intervjun här intill inför de tre kommande toppmötena konstaterar att ”det blir tuffa men roliga matcher och vi har all chans i världen mot de här lagen, det kommer att passa oss bra.”

Med löpvilliga spelskickliga mittfältare och vass spets längst fram ägde Piteå division 2-fotbollens starkaste offensiva slagkraft redan under fjolårssäsongen. På egen planhalva och i den egna boxen svajar det betänkligt mellan varven. I de flesta lagsporter försvarar man med hela laget och här har Piteå bara lärt sig halva läxan.

Förra året anslöt NHL-stjärnorna Niclas Bäckström och Henrik Lundkvist till Tre Kronor och hockey VM blev glödhett lagom till kvartsfinalerna. Nu är 20-talet svenska NHL-proffs på plats i Danmark och mer än halvdussinet är fyror på en femgradig NHL-skala. Filip Forsberg, Mika Zibanejad, Rikard Rakell och tidigare Skellefteåtrion Adam Larsson, Viktor Arvidsson och John Klingberg inte minst. Ja, även backduon Mattias Ekholm och Oliver Ekman Larsson.

Kvartsfinalerna serverade fyra rysare där NHL-stjärnorna Patric Cane (USA) och Connor Mc David (Kanada) steppade upp några snäpp när det skulle avgöras. Kanada hade annars tur i förlängningen mot ett Ryssland som var bättre. Schweiz slog sensationellt ut Finland. En repris på Globen-finalen mellan Sverige och Schweiz för några år sedan vore en skräll. Kanada och USA har dock fått vittring på gulddoften i näsborrarna och då brukar transatlanterna sälja sig dyrt. Mest troligt är i alla fall en fjolårsrepris, final mellan Sverige och Kanada alltså.