Därför valde VM-fyran att gå till Piteå Elit

IFK Umeå har ekonomiska problem. Därför valde Jonna Sundling att lämna Västerbotten för Norrbotten och Piteå Elit.

Jonna Sundling tävlar numera för Piteå Elit.

Jonna Sundling tävlar numera för Piteå Elit.

Foto: Fredrik Sandberg

Längdskidåkning2019-11-11 11:07

På grund av den ansträngda ekonomin i IFK Umeå blev klubbens kontrakterade skidåkare utan träningsbidrag och bonusar kommande säsong.

Osäkerheten kring ekonomin gjorde att Jonna Sundling valde att lämna klubben.

– Jag vill kunna fokusera på det jag är bäst på – att åka skidor, säger Sundling som berättar att hon under det senaste året funderat fram och tillbaka över sin framtid.

– Beslutet att lämna Umeå tog jag nu i höst. Under de senaste veckorna har jag accepterat situationen och nu känner jag mig trygg med mitt beslut.

24-åringen är fostrad i Tvärålund som ligger drygt fem mil nordväst om Umeå. Under inledningen av karriären tävlade hon för moderklubben Tvärålunds IF innan han började tävla för IFK Umeå som junior.

– Jag vill inte gå runt och snacka skit (om klubben). IFK har betytt väldigt mycket för mig och nu har de tyvärr hamnat i en ekonomiskt jobbig situation, säger Jonna Sundling som i stället vill fokusera på framtiden i stället på IFK Umeås dåliga ekonomi.

– Piteå Elit känns som en stark och trygg förening – väldigt seriös. Jag tror det här (klubbytet) kan utveckla och stärka mig som skidåkare. Det känns väldigt bra just nu.

24-åringen berättar att stora delar av hennes släkt kommer från Västerbotten. Men hon har ändå lite koppling till Norrbotten och framför allt Piteå. 

– Om det var någon klubb jag skulle byta till – då var det till Piteå. Det är också Norrland – och jag älskar Norrland.

Hennes personliga tränare sedan förra säsongen är Magnus Ingesson. Han är stationerad i Piteå och klubbtränare i Piteå Elit samt ansvarig för damlandslaget. 

– Samarbetet har funkat jättebra. Magnus är en jättebra tränare och jag gillar hans träningsfilosofi. Sedan känner jag mer eller mindre alla åkare i klubben sedan tidigare – det är också en trygghet.

Det var dessutom i Piteå som hon för första gången fick kliva överst på pallen i ett mästerskap som senior. 2016 vann hon SM-guld i fristilssprint på Lindbäcksstadion.

– Det minns jag, säger Jonna Sundling med ett leende.

Och så sent som i vintras var det hon som snuvade Piteå Elit på stafettguldet i SM efter hon knäckt Charlotte Kalla på sistasträckan i Sundsvall. Sprintesset höll Kallas rygg i fem kilometer och knäckte henne i spurten.

Det är sprint som är Jonna Sundlings paradgren. I världscupen har hon fem individuella pallplatser – varav en seger. Samtliga har hon tagit i fristilssprint. Och i vintras var hon VM-fyra i österrikiska Seefeld i samma disciplin.

–Jag har jobbat efter det i flera års tid att bli en allroundåkare. Det känns som att jag tagit ett steg till nu, säger Sundling inför tävlingssäsongen som drar igång om en och en halv vecka.

– Mitt stora mål i vinter är Tour de Ski, där vill jag göra en bra prestation. Sedan vill jag åka många världscuplopp och jag siktar på pallen i klassisk sprint. Jag är bäst i fristil – men siktar på att bli lika bra i klassiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!