Därför avslutade han karriären tidigt

Han firade tidiga framgångar i SHL. Ändå valde Rasmus Edström, från Glommersträsk, att sluta i tidig ålder. "Det var inte lätt".

I tidig ålder gjorde Rasmus Edström, från Glommersträsk, flera säsonger i SHL. Ändå fick karriären ett tidigt slut. (Arkivbild)

I tidig ålder gjorde Rasmus Edström, från Glommersträsk, flera säsonger i SHL. Ändå fick karriären ett tidigt slut. (Arkivbild)

Foto: Robert Granström/TT

Ishockey2019-11-18 14:20

Låter namnet Rasmus Edström bekant? I unga år kom han fram som en lovande back och gjorde 104 matcher – 99 för Skellefteå AIK och fem för Timrå IK – i SHL.

Nu är han 27 år och har inte spelat match på över ett och ett halvt år.

– Jag har slutat. Jag tappade intresset, men det var också blandat med skador. På den vägen tog jag beslutet att lägga av, berättar han för Piteå-Tidningen.

Dessvärre råkade Rasmus Edström ut för flera hjärnskakningar under sin spelarkarriär. För fem år sedan blev en incident i Björklöven särskilt uppmärksammad. På en träning beordrades Edström och målvakten Johan Mattsson att ta på sig boxningshandskar och slåss.

Edström hade nyss kommit tillbaka från en hjärnskakning. Boxningsmatchen resulterade i att han drabbades av en ny sådan och dessutom av ett brutet näsben. Dåvarande tränaren Mats Waltin förklarade senare att fajten var menad "med glimten i ögat" i ett försök att öka aggressiviteten i laget.

Själv vill Rasmus Edström inte gå in på händelsen.

– Det står att läsa om i tidningarna redan. Jag har släppt det där och orkar inte prata om det.

Är hjärnskakningarna något du fortfarande känner av?

 – Nej, jag skulle inte säga att det är något som påverkar mig nu.

Karriären avslutades i engelska klubben Guildford Flames. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men sporten ishockey har fått ett uppsving i Storbritannien och nationen tillhör numera även A-gruppen i VM.

– Men deras liga består av mycket importer och ganska få britter. Jag skulle säga att topplagen håller medel allsvensk klass medan bottenlagen är mindre strukturerade än många svenska division 1-lag. Det var ganska ojämn nivå när jag var där, men jag tror att ligan växer ganska mycket och blir bättre och bättre.

Vinterhalvåret 2017/2018 blev Rasmus Edströms sista som hockeyspelare. Dessvärre blev det bara 17 matcher i EIHL som den engelska ligan heter.

– Jag hann bara spela några matcher innan jag skadade mig, och när jag sedan kom tillbaka blev jag snabbt skadad igen. Det fanns inte samma förutsättningar för rehab där borta, därför bestämde jag mig för att åka hem.

I samma veva reflekterade han över sin framtid. Så småningom togs beslutet och skridskorna lades på hyllan. Rasmus Edström var 25 när han spelade sin sista match.

– Klart att det inte var lätt. Det var inget jag bestämde på tio minuter, utan jag lät det gå i princip över hela sommaren.

Hur sysselsätter du dig nu?

– Jag jobbar som fartygsagent, det innebär att jag deklarerar lastfartyg som kommer in till hamnen här i Skellefteå. Jag och tjejen köpte hus i juli, så nu har vi bosatt oss här på riktigt. Det känns skönt att inte behöva flytta mer, tidigare har man ju flängt runt ganska mycket.

Visst hälsar han även på i Glommersträsk med jämna mellanrum. Stora delar av familjen bor kvar där.

Rasmus Edström växte upp i en syskonskara på fem där alla spelade ishockey. Lillebrorsan Elias Edström är fortfarande aktiv.

– Han spelar i Teg så dem följer jag rätt mycket. Det är kul att följa lag där polarna spelar eller där jag själv har spelat, framförallt kollar jag på Skellefteå även om jag inte sett någon match live i år.

Kan du tänka dig att återvända till sporten i någon form?

– Ja, absolut! Jag känner fortfarande mycket för hockeyn så det ser jag inte som någon omöjlighet. I vilken roll vet jag inte, men det vore kul att syssla med hockey igen på något sätt i framtiden.

Rasmus Edström

Född: 1992-03-30 (27 år) i Glommersträsk

Moderklubb: M/G Arvidsjaur

Övriga klubbar: Skellefteå AIK, VIK Västerås, Timrå IK, IF Björklöven, Piteå HC, Guildford Flames

Meriter: 104 SHL-matcher med Skellefteå och Timrå. SM-guld 2014 med Skellefteå. Totalt 26 juniorlandskamper J17-, J18- och J19-landslaget.

Noterbart: Spelade 13 matcher med Piteå Hockey (utlånad från Skellefteå) säsongen 13/14 när laget spelade i kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om