Gåsrundan populärare än någonsin

Den 32:a säsongen Gåsrundor i Arvidsjaur är över.I går, torsdag, sprangs den sista av de tio deltävlingarna i serien med löpartävlingar i och kring kvarteret Gåsen, och efteråt var det traditionsenligt tårtkalas och prisutdelning.

Årets upplaga av Gåsrundan blev en rekordrunda. Sammanlagt 210 personer deltog i åtmionstone någon av de tio deltävlingarna, som i genomsnitt samlade 75 deltagare. FOTO: Göran  Westerlund

Årets upplaga av Gåsrundan blev en rekordrunda. Sammanlagt 210 personer deltog i åtmionstone någon av de tio deltävlingarna, som i genomsnitt samlade 75 deltagare. FOTO: Göran Westerlund

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-06-20 06:00
Lennart Jonsson, eldsjälen som tillsammans med familj och vänner står för arrangemanget, kan nöjd summera årets Gåsrunda:
- Gåsrundan är populärare än någonsin. Deltagarsnittet ligger på 74-75 per tävling och det är tio fler än någonsin tidigare. Och det är sammanlagt 210 personer som någon gång deltagit i någon av årets deltävlingar. Även det är rekord, och det känns roligt.
Samma klass
I Gåsrundan tävlar alla, oavsett ålder och kön, i en och samma klass.
- Det är flera barnfamiljer, med barn i fem- till åttaårsåldern ungefär, som tillkommit i år.
Några, men långt ifrån alla, springer med målsättningen att försöka vara först över mållinjen. Hannes Boström tillhör gänget som brukar ha bråttom och hade inför gårdagens tävling vunnit samtliga av årets deltävlingar.
Men i går fanns Simon Lundmark med i startfältet och han var en sekund snabbare än Hannes runt den 1 350 meter långa banan. Hannes försvarade dock sin fjolårsseger i poängligan.
Kurt Sjölund hade inte fullt lika bråttom, men siktade inte heller på att försöka vara snabbast. Däremot var det inte oväntat att han skulle finns med i startfältet. Kurt har under 23 säsonger bara missat en enda deltävling i Gåsrundan.
- Det har blivit en grej. Och traditioner är ju till för att följas...
Nästa vår är det dags för en ny upplaga av Gåsrundan.
För 33:e året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!