Kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar var den första elitfotbollen som var tänkt att spelas efter det av coronapandemin framtvingade uppehållet. Men efter fredagens möte mellan FHM och idrottens representanter – Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet samt dam- och herrklubbarnas intresseorganisationer Elitfotboll dam (EFD) och Svensk elitfotboll (Sef) – står det klart att cupen av allt att döma inte kan starta som tänkt den 1 juni.
Fotbollens förhoppning var att likt ligor i Tyskland, Danmark och Norge, få klartecken för spel. I stället talar allt mer för att även nästa tänkta speldatum, premiärerna för dam- och herrallsvenskan 14–15 juni, ligger risigt till. FHM kommer inte att ge något besked om eventuella ändrade riktlinjer förrän i början av juni.
Nu verkar fotbollens tålamod vara på väg att tryta. I ett pressmeddelande går svensk fotboll för första gången i tydlig polemik med FHM.
"Med respekt för det svåra arbete Folkhälsomyndigheten har att hantera ställer vi oss ändå, av ett antal skäl, frågande till inställningen att all idrott (och även andra verksamheter) måste behandlas på samma sätt", skriver man.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger samma sak, med andra ord, i en intervju med Aftonbladet :
– Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Sjöstrand.
EFD:s ordförande Annika Grälls är också besviken. Men trots det nedslående beskedet håller hon fast hoppet om en säsongsstart nästa månad.
"Att så sker är oerhört viktigt för klubbarna och svensk damfotboll", säger Annika Grälls i pressmeddelandet på Svenska fotbollförbundets hemsida.
Lars-Christer Olsson, ordförande för Sef, är mer öppen i sin kritik.
"Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser", säger Lars-Christer Olsson.
Fotbollen har lagt fram ett regelverk för FHM, där man med hjälp av ett antal säkerhetsåtgärder anser sig kunna säkra en återstart av fotbollen utan att riskera ökad smittspridning. Det är utifrån det man tycker at myndigheterna borde kunna ge grönt ljus för spel.
"I Sverige har ansvariga myndigheter och politiker genom hela krisen försökt finna lösningar för att samhälle och näringsliv i så stor utsträckning som möjligt ska slippa stänga ned. Det rimliga vore att även elitfotbollen omfattas av detta synsätt", skriver man vidare.
Men FHM verkar inte ens vilja pröva regelverket. Det ansvaret lägger man över till RF, som ska fungera som koordinator för hela idrotten i Sverige. Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, vill därför att RF tar täten i kampen för att få igång idrotten igen.
"Svensk idrott behöver justerade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som möjliggör denna återstart. De protokoll som Svensk elitfotboll utarbetat kan vara ett stöd för andra idrotter. Vi vill att RF agerar nu och svensk fotboll står bakom den strävan om en snabb och ansvarsfull återstart som RF och svensk idrott vill se", säger Nilsson.
Beskedet från FHM påverkar inte bara fotbollen och i ett pressmeddelande ber RF svensk idrott att ha tålamod trots tuffa tider.
"Jag kan bara påminna om att vara uthålliga och behålla minskad risk för smittspridning som högsta prioritet", säger RF:s generalsekreterare, Stefan Bergh från Piteå.