Satsningen som lyfter unga seniorer

Älvsby Endurance ger skoltrötta längdskidåkare möjligheter att fortsätta utvecklas efter gymnasiet. Den unika elitsatsningen hjälper deltagarna att hitta boende och arbete som går att kombinera med intensiv träning.– Målet på sikt är att vi ska vara med och konkurrera om SM-medaljer, säger Karl Edenroth, från Piteå.

Adrian Bergström, 23 år, från Piteå, började läsa skidhögskola i Umeå men trivdes inte och hoppade av. Nu jobbar han halvtid på Älvsbyns Fastigheter AB och tränar med Älvsby Endurance. ”Det är riktigt grymt att det finns folk som tror på oss som ännu inte har en landslagsankytning men som ändå vill satsa på att bli duktiga skidåkare och landslagsmän”, säger han.

Adrian Bergström, 23 år, från Piteå, började läsa skidhögskola i Umeå men trivdes inte och hoppade av. Nu jobbar han halvtid på Älvsbyns Fastigheter AB och tränar med Älvsby Endurance. ”Det är riktigt grymt att det finns folk som tror på oss som ännu inte har en landslagsankytning men som ändå vill satsa på att bli duktiga skidåkare och landslagsmän”, säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-09-11 06:00

Ungdomar som avslutat skidgymnasiet och vill fortsätta på seniornivå står ofta inför svåra val.

Anställningar går sällan att kombinera med elitsatsningar och alla vill inte vidareutbilda sig på skidhögskolorna i Umeå, Falun och Östersund.

Utanför landslaget är det svårt att livnära sig på skidåkningen och vissa tvingas ge upp sin dröm på grund av ekonomiska skäl.

– Det är riktigt tufft. Antingen börjar man plugga eller så är det väldigt många som flyttar hem till föräldrarna, lever på dem och tränar. Men då blir det ofta att man får träna själv, säger 21-årige Karl Edenroth, som bor i Älvsbyn och tävlar med Piteå Elit.

Unik utbildning

För honom blev Älvsby Endurance öppningen. Projektarbetet som Karl Edenroth och klasskamraten Viktor Brännmark startade i slutet på skidlinjen i Älvsbyn har utvecklats till en unik utbildning där åtta unga seniorer tränar tillsammans med stöd av skidlärare från Älvsby folkhögskola. Skolan omfördelar statsbidrag för satsningen och hjälper deltagarna att hitta boende samt heltidsjobb i Älvsbyn som går att kombinera med intensiv träning 15 till 30 timmar i veckan.

Samla alla

– Att få ett deltidsjobb med möjlighet att göra en elitsatsning är väldigt unikt i Sverige. Syftet med projektet är att samla alla på samma ort och göra en konkurrenskraftig träningsgrupp, säger Karl Edenroth som jobbar deltid på Polarbröd.

PT träffade fyra från elitgruppen på rullskidvägen mot Arvidsträsk. Viktor Brännmark, från Älvsbyn, Niklas Henriksson, från Luleå, och Emma Bergström, från Kalix, var på militärutbildning för att tävla i förvarsmaktens landslag och deltog inte. Även Johan Holmkvist, från Arvidsjaur, var borta.

I stället hängde Jakob Engström och Erik Axelsson från skidgymnasiet sista årskull med.

– Det är sjukt mycket värt för oss att få vara med och träna med åkare som kan sparra oss på träningspassen, säger Strömnäs GIF-junioren Erik Axelsson, 19 år.

Tuffa träningspass

Ulf Karlsson och Rickard Larsson på Älvsby folkhögskola leder två tuffa träningspass i veckan. Resten är självständig gruppträning.

– Vi vänder oss till dem som vill ta sig upp i den svenska eliten. De får fortsätta med sin elitidrott med bra tränarstöd och slippa ta studielån om man inte vill gå på universitet, säger skidtränaren Ulf Karlsson.

Söker arbete

De samarbetar med lokala företag för att hitta halvtidstjänster åt deltagarna. Hittills har alla fått boende men det saknas fortfarande arbete till fyra personer.

– Vi söker arbetsgivare som vill anställa. Det rör sig om målinriktade individer som flyttar hit och ger kraft till företagen, säger Karlsson.

På lördag anordnar Älvsby Folkhögskola och Tväråselets AIF Enduranceloppet på Kanis. Enligt Rickard Larsson är meningen att marknadsföra elitsatsningen.

– De tränar fantastiskt mycket och då får folk se hur duktiga de är. Det är en tillspetsad löptävling med mål på Lillkanisberget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om