Den tidigare SOK-läkaren Klas Östberg har reagerat starkt på den svenska talangmatchning som pågår mot OS 2016 i Rio de Janeiro.
- Det var rent fasansfullt. Jag mötte barn som är tio-tolv år gamla, tränade 30 timmar i veckan, var undernärda och fick för lite mat, så att de inte skulle växa för fort och gå in i puberteten sent, säger han till SportExpressen.se.
Gymnastikförbundets generalsekreterare Stefan Bengtsson tycker att bilden är skev.
- I timmar räknat tränar gymnasterna mycket, men som många av våra ledande elitgymnaster själva vittnat om är det en allsidig träning där de intensiva passen växlas med långa pass av lågintensiv träning som bygger upp gymnasternas fysik - inte bryter ned den, kommenterar Bengtsson.
Obehagliga skador
- Det är här man måste särskilja elitsatsningar från vad vi gör i Älvsbyn. Det är inte så extremt överallt, vi är till exempel väldigt måna om att ungdomarna ska få i sig den näring de behöver, säger Anna Granström.
Fortfarande handlar det om en tuff sport. Mamma Brittmari Åberg tar fram mobilen och visar ett bildexempel. En då elvaårig Linnea har pionröda handflator eftersom huden har skalats av mot barren.
- Gymnastik är inte en sport för de som känner efter för mycket. Visst, det har hänt att händer börjat blöda även genom barrhandskar, men då kör de förstås ingen mer barr för dagen, säger Brittmari.
I dag har Linnea Åberg endast en blåsa i handflatan. En fis i rymden jämfört med en tidigare kraschlandning från tävlingsbarren.
- Jag skulle göra en engelsman men tappade greppet och landade pladask på nacken. Jag fick åka till Astrid Lindgrens barnsjukhus och kunde inte röra nacken fullt ut på en månad, berättar Linnea.
Intressant tränarnamn
Träningen under tredagarslägret sker i stockholmaren Vadim Dudins regi, som själv är före detta elitgymnast. Han är ett intressant tränarnamn om den gymnasiala gymnastiklinjen återupptas.
- Det är lite det som är poängen med lägret. Ungdomarna här är födda 97-99 och de äldsta är på gång mot gymnasiet. Gymnasterna spenderar uppemot fyra timmar per dag med tränaren, det måste finnas ett förtroende för denne, säger Brittmari Åberg.
- Han är sympatisk och duktig med ungdomarna. Han lär sig namnen istället för att peka och tilltala dem utifrån klädsel, som vissa gör. Han ser precis hur saker ska korrigeras och är duktig på att skapa förberedande övningar, berömmer Anna Granström.