Älvsbyns konstgräsplan utsliten- måste bytas snart

Sex år har gått sedan konstgräsplanen anlades på Älvåkra, vilket innebär att ett byte kryper allt närmare. Haparanda FF har valt att bojkotta sin åldrade konstgräsplan, som inte bytts ut till följd av kommunal byråkrati. Trots att bytet kostar två miljoner menar kommunalrådet Bill Nilsson att det inte finns någon risk att historien upprepar sig i Älvsbyn.

Sex år har gått sedan konstgräsplanen på Älvåkra anlades. Det framtida bytet av matta kostar två miljoner,                        men inga pengar är budgeterade idag. I bakgrunden syns Älvsbyns A-lag.

Sex år har gått sedan konstgräsplanen på Älvåkra anlades. Det framtida bytet av matta kostar två miljoner, men inga pengar är budgeterade idag. I bakgrunden syns Älvsbyns A-lag.

Foto: Josefin Strang

ÄLVSBYN 2012-07-13 04:41

Haparanda FF har länge hemsökts av problemen med dåligt konstgräs. Tränaren Jouko Liakka berättar att skadorna haglade in efter att planen fyllt sju år. I dag är Älvåkras konstgräsplan sex år gammal.

- Vi har märkt av problemen i två-tre år. Allvarliga skadebekymmer har ökat, det handlar om knän och korsband. Man fastnar helt enkelt i gräset, säger Jouko Liakka.

Klubben har därför bojkottat hemmaplanen till fördel för Seskarös naturgräs. Trots opinion från fotbollsfolk runtom i länet kan Haparanda kommuns investering ligga tre år bort i tiden.

Mindre åtgärd på G
År 2006 satsades 7,3 miljoner för att fräscha upp Älvåkra IP, i samma veva anlades konstgräsplanen. Livslängden kan ligga uppemot tio år men påverkas av slitage. Älvåkras plan ligger i riskzonen genom träning, tävling och skolverksamhet dag ut och dag in.

Än så länge är det mindre åtgärder som utförs på Älvåkra IP. I dagarna ska konstgräset tvättas och sex ton gummikulor fyllas på. Detta gläder tränaren Lars Westerlund.

- Det är oerhört mycket aktivitet på planen, dag som kväll. Den blir hård om man inte sköter den. Det har varit ungdomar som haft problem med knäna och de äldre känner av ländryggen, säger han.

"Krävs politik"
Tvättningen och gummipåfyllnaden kostar kring 35 000 kronor enligt Anders Nilsson, vd på Älvsbyns fastigheter.

Han berättar att ett nytt driftavtal är på gång gällande Älvåkra IP, då ska krav på underlagsbyte framföras till kommunen.

- Det krävs politik för att det ska bli åtgärdat. När man gör en investering som medför följdkostnader hade det varit optimalt att man avsätter en mindre summa varje år för ett framtida byte av matta. Man vet ju att det kommer, säger Anders Nilsson.

Kommunalrådet Bill Nilsson tycker inte att man behöver ha ett specifikt sparande till konstgräsplanen.

- Vi självfinansierar det. Till exempel bygger vi den nya skolan utan att låna pengar, säger han.

Kommer två miljoner kronor att finnas när konstgräsplanen borde bytas?
- Självfallet. Vi gör en ny investeringsbudget varje år med tio miljoner. Det viktiga är att vi får signaler från Älvsby IF, sen är det upp till kommunstyrelsen och politikerna att besluta vad som ska satsas på, säger Bill Nilsson.

FAKTA Skötsel av konstgräsplan

Om konstgräsplanen inte underhålls tappar den sin förväntade livslängd, som är cirka tio år. En dålig konstgräsplan som är ojämn och hård blir farlig att spela på.

Planen tappar också sina goda spelegenskaper såsom bollrull, bollstuds, stötupptagningsförmåga och vattengenomsläpplighet.

Dessutom finns ett estetiskt perspektiv, misskötsel leder till att den är skräpig och ojämn.

Källa: Svenska Fotbollsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om