Flytten till en större stad i söder blev motiverad av en dröm om högre studier och valet föll på Uppsala. Mitt resonemang var inte speciellt komplicerat: jag hade hört att det var en av de bästa studentstäderna. Men oavsett studieplaner eller inte så följer många mitt exempel. Hejdå småstad, hej storstad.

Jag tror att det är lite av en inlärd tanke som driver en till beslutet att flytta från ett län som Norrbotten. Du ska helt enkelt flytta och prova vingarna. Gräset är ju lite grönare på andra sidan. Det finns egentligen inget fel i att flytta runt på grund av jobb, studier, kärlek eller vad det än må vara. Men om pressen att söka lycka någon annanstans är så kulturellt cementerad att den överröstar andra viljor så bådar det inte gott för vårt län.

Det är ingen nyhet att flertalet kommuner i Norrbotten sakta men säkert avbefolkas. Ifall Piteå och Luleå kan fortsätta växa så gör vi det bra. Det som då tåls att funderas på är vad människor anser är livskvalitet och hur vi ska skapa det för att få folk att bo kvar här.

Några av de grundpelare till att det ska vara attraktivt att bo någonstans är att det ska gå att få tak över huvudet, ett jobb att gå till, skolor att skicka barnen till och en affär att handla mat i. Det är frågor som alltid känns aktuella och väl debatterade i norrbottenspolitiken. Men när det kommer till att erbjuda det där lilla extra, den där guldkanten i tillvaron som skapar denna magiska livskvalitet, så tror jag att vi kan steppa upp. Inte bara styrande politiker, även du och jag.

Jag gick estetiska programmet på gymnasiet. Så jag känner mig säker när jag säger kultur, kultur och åter kultur. Att kunna utöva och ta del av kultur är något folk söker efter. En välutbyggd lokaltrafik tror jag också på, för att utan körkort kunna ta sig runt och ta del av allt. Norrbotten skulle även må bra av ännu fler företag som skapar jobb människor vanligtvis söker sig söderut för att få. För att skaffa sig det här så krävs det ett samspel mellan oss invånare. Det är inte bara vi som åker buss och går på konserter som kan fixa allt, och det är inte heller enbart upp till politikerna. Norrbotten kommer bli ett av de självklaraste länen att verka i den dagen vi tillsammans skapar allt det vi anser är livskvalitet, och slutar anta att gräset alltid är grönare någon annanstans.

Nåväl, nu ska jag göra min resa så får vi väl ses på Storgatan om några år. Då hittar ni mig som bosatt och arbetande här, som aktiv i både föreningsliv och politik, och som flitig besökare av våra kulturevent. Jag tycker att Piteå och Norrbotten är värda min tid, och jag är kommer vara beredd att ge av den för att tillsammans med andra norrbottningar bygga det samhälle vi vill bo i här.