En tonårstjej som inte spelade fotboll rekryterades som stjärnspelare till Yale Universitetets fotbollslag. Kostnaden för hennes föräldrar var 1,2 miljoner dollar. En kille i högstadiet med ett fejkat intyg som visade att han hade läs- och skrivsvårigheter fick en examensövervakare som såg till att han fick hösta betyg på antagningsprovet och kom in på ett fint College. Kostnaden för hans föräldrar var 50 000 dollar. Det är bara två av exemplen från avslöjandet där över 50 föräldrar nu står åtalade för mutbrott för försök att köpa sig före systemet.

Skandalen är på något sätt uppfriskande. Det är inte ofta man ser att USA:s ”one percent” faktiskt åker fast för att de korrumperat systemet. Samtidigt är avslöjandet ett sorgligt bevis på hur resursstarka människor kan köpa sig framgång på de resurssvagas bekostnad. För de som drabbas när rika människor ser det som sin rätt att betala sig förbi systemet är de som sliter livet ur sig för att överhuvudtaget få möjligheten att studera vidare. I det sönderbrutna systemet kan de med fet plånbok nå den ”Amerikanska drömmen” medan andra aldrig ens får chansen.

Jag har själv studerat på College i USA. Det var fantastiska år och jag känner tacksamhet för att jag fick den möjligheten. Men jag vet också att stipendiet som finansierade min utbildning erbjöds eftersom jag som internationell student skapade mervärde genom att vara ett exotiskt inslag på Campus. Vi internationella studenter var tillsammans med de svarta studenterna och andra minoritetsgrupper siffror i antagningsstatistiken som de stolt kunde visa upp och använda för att locka både investerare och andra elever.

Hade jag vuxit upp i USA är det inte garanterat att jag hade haft möjligheten att studera vidare efter gymnasiet. Många har helt enkelt inte råd från start. Andra kanske har föräldrar som hela sina liv sparat ihop pengar för att deras barn ska kunna plugga vidare. Men inte ens då är universitetsstudier en självklarhet när de med störst bankkonto och som fuskade sig in knep platserna.

Som förälder är det klart att du gör allt du kan för att säkra ditt barns framtida utbildning och möjligheter till välbetalda jobb. En universitetsexamen innebär trygghet. Så om du har möjlighet att betala för det, är det klart att du gör det. Och det är det som är skevt i systemet. Det ska inte gå att privilegiesurfa in på universitet. Och det ska definitivt inte vara möjligt att köpa sig till ett bättre liv.