Ledarkrönika Som det betterwitter jag är behöver jag nu förklara för socialdemokrater som är ängsliga över att ”klyftorna ökar” i samhället.

Att några tjänar mer pengar än förr är inget problem, det är mitt enkla budskap. Skillnader mellan människors inkomster är inte detsamma som klyftor.

En klyfta är, som hörs på ordet, ett oöverkomligt hinder. Exempelvis det som gäller för en tiggare från Rumänien som kommer till Sverige.

Men är då inte stora skillnader också ett problem?

Nej, inte om följande kriterier är uppfyllda:

För det första är det viktiga att de sämst ställda får det bättre, eller åtminstone inte sämre. Det viktiga är inte att alla har det lika, utan att alla har nog av det goda. Ett hem, ett jobb, mat för dagen, tillgång till sjukvård och så vidare.

För det andra är det viktigt att inkomsterna ska vara resultatet av rent spel. Det ska vara de egna insatserna som avgör. Spelregler ska inte särbehandla eller stänga te någon. Inga kelgrisar, inga styvbarn.

Det för oss över till det tredje kravet för att tolerera skillnader Det är att alla hela tiden erbjuds möjligheter att förbättra sin position. Ingen ska låsas fast i sin position. Allra minst de fattigaste.

Det fjärde kravet är att de sämst ställda inte ska kunna smitta andra. Framförallt inte barnen. De ska inte ärva sina anförvanters position. Här har förstås skolan en central betydelse för att kompensera ett taskigt utgångsläge.

För det femte tolereras skillnader i samhället bättre om det finns en gemensam uppfattning om att alla ska få en schysst chans att odla sina förmågor. Vi behöver en gemensam rättvise- och jämlikhetsberättelse. Typ ”folkhemmet”.

Den berättelsen innebär en kamp också mot avundsjuka. Den är nämligen samma slags elaka defekt som bär med sig främlingsfientlighet. Vi bär på en utvecklingshämmande sjukdom, en biologiskt nedärvd instinkt från vår tid som rovdjur. En tendens att avsky folk från andra stammar (rasism), men också en drift att röva åt oss av vad dessa främlingar åstadkommit (avundsjuka).

Är du själv drabbad av denna sjukdom? Lätt att ta reda på. Vad väljer du av följande två alternativ:

1) Du och din granne får 50 000 kronor var. Skattefritt.

2) Din granne får 500 000 och du får 100 000?

OM du väljer alternativ 1 är du ett hinder för samhällsutvecklingen. Socialdemokratin bör betrakta dig som någon som behöver hjälp att komma över sin bitterhet. Och få medicin mot den enfaldiga avundsjukan.

Ni som väljer alternativ 2 måste försöka förklara varför ni/vi har rätt.

Därmed förklarar jag 2018 års valrörelse för öppnad.