ledarkrönika För ett år sedan valde amerikanerna kasinomiljärdären och tv-kändisen Donald Trump till USA:s 45:e president. En bedagad playboy som ingen dittills tagit på allvar i det offentliga livet. USA diskuterar fortfarande hur det gick till, utan att säga som det är: Väljarna lät sig luras på ett nästan genant sätt..

Amerikanerna borde ha förstått att det inte var så enkelt som att säga ”America first” så skulle USA bli ”Great again” - på den övriga världens bekostnad. De borde ha förstått att en skrävlare utan politisk erfarenhet inte skulle kunna ”fixa¨ alla problem i USA.

Det enda vallöfte Trump uppfyllt med råge är att bli ”en annorlunda president”. Han hotar, förolämpar, mobbar, ljuger som en häst travar och umgås med högerextremister som säger sig ha som mål att rasera USA:s institutioner.

Med den numera avskedade ”chefsideologen” Steve Bannon som hantlangare på fältet, mobbar Trump nu bort republikanska kandidater som inte svär honom trohetsed. Högerextremismen (för att inte säga fascismen) håller på att få fäste i det politiska systemet i USA.

Löftet att befria Washington från lobbyister och särintressen har Trump uppfyllt på sitt eget sätt: Han har flyttat in dem i sin regering, som är den rikaste i USA:s historia. Där jobbar miljardärerna nu på att bakvägen avskaffa Obamacare, och att försöka få igenom en skattereform som är designad för rika och företag.

Lågavlönade vita män, däribland 12 procent av Bernie Sanders demokratiska primärvalsväljare som röstade på Trump och troligen avgjorde valet, kan känna sig grundlurade. Börshumöret är på topp, men välbetalda jobb som en gång törsvunnit är för det mesta borta.

Trumps största huvudvärk för tillfället är den utredning som pågår om Rysslands inblandning i den amerikanska valrörelsen, och dess koppling till Trumps kampanj. Robert Mueller, den särskilde åklagaren, har redan åtalat tre av Trumps kampanjmedarbetare, och utredningen kryper allt närmare Vita huset.

Skulle Trump försöka avsätta Mueller, ställer han till med en konstitutionell kris och skulle riskera riksrätt. Går det så långt, är det tveksamt om han kan påräkna stöd från republikanerna i kongressen som är mycket kritiska till presidentens svärmeri för Putin.

Opinionssifforna är inte mycket att stödja sig på. Bara 36 procent av väljarna ger Trump godkänt så här långt, och bortåt två tredjedelar av väljarna tycker att han uträttat litet eller nästan ingenting. Är det vallöftena som börjar jaga honom?

Nästa år är det kongressval i USA. Demokraterna står enade mot Trump. Men de saknar fortfarande ett ekonomiskt program, som alla ställer sig bakom Häromdagen kunde de i alla fall fall registrera en rad framgångar i delstatsval. I Virginia erövrade de både guvernörsposten och majoriteten i delstatsförsamlingen.

Nu gäller det för demokraterna att göra ett starkt kongressval och tvinga Trump på reträtt inför presidentvalet 2020. Om han kommer så långt.