I tisdagskväll hamnade jag på ett välbesökt S-möte i Folkets Hus i Gällivare.

Omkring 280 personer lyssnade på statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.

När jag går ut i foajén utanför den stora salen träffar jag regionrådet Anders Öberg, som hängt med Löfven och Andersson hela dagen.

Han är glad för att under flera timma ha fått synliggöra den norrbottniska hälso- och sjukvården för regeringsföreträdarna.

Före kvällsmötet har stats- och finansministrarna spanat in den nya ambulanshelikoptern, ambulanssjukvården i Gällivare, sjukhuset och hälsocentralen Laponia.

Det finns att se och lära av sjukvården i norr. Enligt rykande färska siffror från Socialstyrelsen har akutmottagningarna i Norrbotten kortare väntetider än genomsnittet i riket – och snabbast i hela landet är faktiskt akuten i Gällivare.

”Dels har personalen varit duktig på att jobba i team, organisera flödena och bedöma vårdbehoven. Dels finns resurser i form av specialister, röntgen och annat”, konstaterar Öberg.

I riket är den genomsnittliga tiden som patienterna tillbringar på akuten tre timmar och trettio minuter.

I Gällivare är motsvarande tid bara två timmar och tio minuter. Patienterna behöver inte bli liggande på akuten utan får en vårdplats.

Med andra ord: Det blir vinster för både människor och ekonomi om fler akutmottagningar gör som Gällivare.

I foajén möter jag även Camilla Friberg, kommunikationsombudsman för Socialdemokraterna i Norrbotten. I famnen har hon ett stort fång med röda rosor som ska överlämnas till Löfven och Andersson efter deras framträdande på scenen.

”Det har varit en bra men intensiv dag”, sammanfattar hon.

Förutom mötet i Folkets Hus och arbetsplatsbesöken har Löfven och Andersson även hunnit strosa runt en stund i Norrskensgallerian.

Många har skakat hand med S-topparna. Barn och ungdomar har tagit ”selfisar” med ministrarna. Löfven och Andersson har morsat på personal och kunder i butikerna.

Det är nästan 200 dagar till valet. Men valrörelsen har redan börjat.

För Socialdemokraterna finns heller ingen anledning att spara på valkrutet.

Opinionsmätningarna talar ett tydligt språk. Det krävs hårt jobb för att Löfven & Co ska kunna behålla regeringsmakten¬.

Partiföreträdarna behöver ge sig ut från sammanträdeslokalerna för att möta människor i köpcentrum, på caféer, gator och torg.

Efter fyra år med S-ledd regering finns dessutom en del positivt att tala om i dessa möten med väljarna.

I Folkets Hus beskriver Löfven hur ”världens bästa finansminister” vänt ett stort underskott i statens finanser till ett överskott och hur det nu byggs och investeras i det S-ledda Sverige.

”250 000 fler har ett jobb att gå till än när vi tillträdde 2014. Sverige har den högsta sysselsättningsgrad som Eurostat uppmätt. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år”, säger Löfven.

Han lyfter fram att regeringen höjt taket i A-kassan, återinfört avdragsrätten för fackföreningsavgiften, höjt barnbidraget, förstärkt pensionärernas ekonomi, tillskjutit mer pengar till polisen samt gjort den enskilt största höjningen av statsbidragen till kommuner och landsting någonsin.

Det betyder inte att det saknas problem i Sverige 2018. Men riktningen är klar. Ekonomin och arbetsmarknaden utvecklas åt rätt håll. Vården, skolan och omsorgen får mer resurser.

Den socialdemokratiska dagordningen inför framtiden är dessutom tydlig.

”Inför valet presenterar vi det största trygghetsprogrammet i Sverige i modern tid”, säger Löfven.

Ett inslag i programmet är de sjukvårdssatsningar som Löfven och Andersson presenterat under veckans resor till Uppsala, Gällivare och Kalmar.

I Gällivare berättar S-duon att de vill satsa 250 miljoner kr extra på ambulanssjukvården redan 2019 och 500 miljoner kr mer 2020 om de får förnyat förtroende i regeringsställning.

”Vi socialdemokrater prioriterar investeringar i välfärden och sjukvården framför stora skattesänkningar”, understryker Magdalena Andersson.

Sådana besked torde uppskattas av väljarna. Enligt opinionsinstitutet Novus är sjukvården den fråga som väljarna rankar allra högst. Även i andra mätningar hamnar vården högt.

Det är få, om ens någon, i Norrskensgallerian och Gällivare Folkets Hus som beskriver Ulf Kristerssons och Moderaternas jobbskatteavdrag som den viktigaste framtidsfrågan.

Det känns som att Socialdemokraternas sjukvårdspolitiska offensiv kan ge en del röster i höstens val.