De ledande företrädarna ser numera förtroendeingivande ut, med sina välskräddade kostymer och sidenslipsar. Men när partiledaren Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt ska prata ekonomisk politik finns det ingen klar linje. I stället uppstår ett stort svart hål när intäkter och utgifter inte går ihop.

Partiet drivs stenhårt av sin stora profilfråga: att sätta totalt stopp för all asylinvandring och se till att Sverige blir svenskt. Var femte väljare ser ut att gilla det, men det vore bra om de tittade lite mer på vad de får i övrigt innan de går och missnöjesröstar.

Svenska Dagbladets ekonomireporter Birgitta Forsberg har gjort en djupdykning i SD:s snåriga och svårlästa budget. Den visar att förslagen inte går ihop på en rad viktiga punkter. Slutresultatet blir ett hål på över 30 miljarder kronor.

Det betyder att löftena från partiet om sänka skatter och höjda bidrag måste tas med en stor nypa salt. Deras skarpa förslag har ingen täckning i budgeten.

Alla som fått avslag på sin asylansökan ska enligt SD utvisas direkt eller låsas in på ett slutet asylboende. Partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler hävdar därför att Sverige behöver ”tiotusentals” nya förvarsplatser. Ja, med tanke på att över 30 000 fick avslag på sin asylansökan i fjol låter det rimligt.

Några pengar finns dock inte för nya förvarsplatser i budgeten, trots att 10 000 platser kostar 13 miljarder kronor om året. I stället drar SD ner anslaget till Migrationsverket med 1,6 miljarder kronor. Ekvationen går inte ihop.

Jimmie Åkesson har för vana att inte veta saker och ting när han blir pressad. Inte ens sitt eget partis ekonomiska politik har han koll på. När SvD frågar honom om de indragna statsbidragen till kommunerna svarar han att reportern ”får ta det här med våra räknenissar”.

Oscar Sjöstedt, partiets främste ”räknenisse”, viftar bort problemet. ”Om det visar sig att det blir en chock för kommunerna så får vi ändra”, säger han. Det är lätt att räkna ut att det blir en chock om 13 miljarder kronor dras bort från en redan hårt pressad sektor. Det skulle slå stenhårt mot skolan och äldreomsorgen.

Så här fortsätter det på område efter område. Löftena om sänkt pensionärsskatt är underfinansierat. Det saknas flera miljarder för ändringen av a-kassan. Åkesson kan inte kommentera minuset. ”Det är ju saker som jag knappt ens begriper”, säger han till SvD. Hur okunnig får en partiledare vara?

”Räknenissarna” i Sverigedemokraterna kan inte räkna. Grundläggande kunskaper i matematik och nationalekonomi är nödvändiga för att kunna styra ett land. Därför vore det direkt farligt att ge Jimmie ”Jag vet inte” Åkesson och hans ”räknenissar” mer makt.

Varningen är härmed utfärdad och bör tas på största allvar.