Svenskt ställningstagande spelar roll

Det finns många som säger att Sverige är ett alldeles för litet land för att göra skillnad i världen. Gång på gång har detta bevisats felaktigt.

En av alla helgens demonstrationer mot Turkiets agerande.

En av alla helgens demonstrationer mot Turkiets agerande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-10-17 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra veckan gick turkiska trupper in i det område av kurdiskt självstyre som är beläget i norra Syrien. Detta efter att USA:s president Donald Trump dragit tillbaka de amerikanska trupperna i området, trots att kurderna varit USA:s främsta allierade i kampen mot terrororganisationen IS.

Detta skrev ledarsidan om förra veckan, men det tål att upprepas. Donald Trumps agerande gav Erdogan fritt fram i kurdernas område. Erdogan som, som president i Turkiet, gjort det till sin sak att systematiskt förtrycka och angripa kurderna, och hota omvärlden med kaos om han inte får göra som han vill.

I helgen arrangerades sedan demonstrationer och protester runt om i Sverige, bland annat i Luleå. Hela Sverige visade solidaritet med kurderna, och avsky mot Trumps och Erdogans agerande. Vi är ett litet land, men vi är kompromisslösa när det kommer till våra värderingar om frihet och fred.

Under tisdagskvällen denna vecka kom sedan besked om att Sverige nu slutar exportera krigsmateriel till Turkiet. Beslutet fattades av ISP, Inspektionen för strategiska produkter, efter en samlad bedömning av omständigheter och regeringens linje i frågan.

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade beslutet såhär: “Detta är ett uttryck för att det svenska exportkontrollsystemet fungerar. Vid EU-medlemmarnas arbetsgruppmöte i Bryssel imorgon kommer Sverige att informera om ISP:s beslut.”

Även svenska Moderater är nöjda med beslutet, alltså finns stor politisk majoritet för detta. Den enda i Sverige som inte verkar vara nöjd är Turkiets ambassadör, som menade att Turkiet alltid hittar andra som vill sälja krigsmateriel till dem. Må så vara. Men detta är ett svenskt ställningstagande som mycket väl kan få ringar på vattnet.

Att Sverige beslutar att inte längre exportera krigsmateriel till Turkiet är en tydlig utrikespolitisk aktion. När Trump överger kurderna tänker inte Sverige bidra till ännu mera kaos och dödande. Att Turkiet sedan menar att de kan köpa från någon annan är helt i linje med deras galna attack-strategi. Ingenting kan stoppa dem, tror de. De tror fel.

Sverige må som sagt vara ett litet land, men det vi gör, det är att sätta exempel. När världens stormakter inte vågar, då vågar vi. Det torde få respektabla demokratier världen över att tänka om, eller åtminstone tänka till.