Begränsad tryck- och yttrandefrihet. Minoriteter som tvingas lämna landet för att tigga på gatorna i andra EU-länder. Rumänien kränker mänskliga rättigheter, och bryter därmed mot EUs grundläggande värderingar, skriver Botström.

Det Botström kräver i sin text är att de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet arbetar för att de rumänska socialdemokraterna, som sitter i regering i Rumänien, ska uteslutas ur partigruppen, Soc&Dem.

“Socialdemokraterna i Europaparlamentet talar varmt om minoriteters rättigheter. Samtidigt delar de partigrupp med ett parti som förtrycker sin befolkning. Det går inte ihop” skriver Botström. Nej, det går sannerligen inte ihop.

Det är dessutom en utmärkt strid av SSU att ta gentemot sitt egna moderparti. Arbetet i Europaparlamentet går de flesta svenskar ganska obemärkt förbi, och det är rimligt av SSU att ifrågasätta hyckleriet.

Inför EU-valet är Socialdemokraterna alltid noga med att påtala att svenska moderater samarbetar med abortmotståndare och klimatförnekare. En röst på M är en röst på hela deras partigrupp. Men detsamma gäller ju även sossarna, och därför har Philip Botström såklart helt rätt i att den socialdemokratiska gruppen inte kan ha samarbete med det rumänska PSD.

Det är glädjande att SSU tar EU-valet på så pass stort allvar att man väljer att lyfta en riktig fråga man faktiskt kan ta på och konkret förändra. Det borde dessutom ligga i det socialdemokratiska partiets intresse att göra sak av SSUs förslag.

Socialdemokraterna i Sverige har tydligt sagt att deras huvudfråga inför EU-valet i maj är att ta kampen mot anti-demokrater och högerextremister. Det vore naturligtvis mer trovärdigt om man kickade ut partier som begränsar sin befolknings rättigheter i hemlandet ur partigruppen.

I onsdags höll Socialdemokratern öppet möte på Kulturens Hus i Luleå. Stefan Löfven (S), som tidigare under dagen hade besökt gymnasieskolor i både Piteå och Luleå, höll tal under mötet. Löfven sa då att Socialdemokraterna är ett kompromissande parti, och hänvisade till januariavtalet som till slut slöts över blockgränsen.

“I Europa har historien lärt oss vad motsatsen till kompromiss är” sa statsministern och hänvisade givetvis till Europas mörka historia av krig och förintelse. “Men det finns också saker vi lärt oss att vi aldrig kan kompromissa om. Det lika människovärdet.”

Det finns givetvis inget skäl för att inte ta Löfven på orden när han säger så, men S måste faktiskt också göra just det i alla sammanhang. Europaparlamentet kan inte vara en plats där svenska Socialdemokrater samarbetar med de som kompromissar med människovärdet.