Sjukvårdspartiet har under de senaste fyra åren i Regionfullmäktige aldrig lagt ett eget budgetförslag. De har tackat för Socialdemokraternas förslag till regionbudget och sedan sagt “Det här gillar vi, men vi vill ha mer. Mer av allt. Mer här, mer där. Bara mer.”

Socialdemokraterna, som ju är ett vant parti vid makten, är förnuftigt torra och medvetna om att även om man vill satsa på än det ena än det andra så måste man även prioritera och hålla ordning på ekonomin. Sossarna i Norrbotten har stört sig ofantligt på denna nya politiska motståndare. “Hur?” frågar de. “Hur ska ni ha råd med allt ni vill genomföra?”

Sjukvårdpartiets företrädare har, lika ofta som de fått frågan, konsekvent duckat från den. Så länge väljarna gillar förslagen kan planerna för finansieringen av dem hållas dolda. För hur skulle det egentligen se ut, om folk fick veta sanningen?

Det är en väl dold hemlighet. Svaret på frågan som frustrerade sossar ställt sjukvårdspartister hela denna mandatperiod, är egentligen så självklar att ingen ännu kommit på det eftersom det finns rakt framför näsan på oss alla.

Sjukvårdspartiet kan trolla. De är en samling magiker, som levt i det dolda och bosatt sig i Norrbotten i och med den uppenbart drömlika natur vi har med allt vad norrsken och midnattssol innebär. Men precis som oss vanliga icke-magiska varelser, vill även de ha duglig sjukvård på ett rimligt avstånd från vistelseorten.

Så de startade ett parti. Medvetna om att många sväljer populism med hull och hår utan att ställa följdfrågor. Läget är dessutom perfekt, eftersom sossarna styrt så länge och får skulden för alla brister vården har i ett län som samlar 25% av Sveriges yta men bara har 250 000 invånare och därmed relativt låga skatteintäkter. Men Sjukvårdspartiet kan ju trolla fram både mer pengar och mer personal.

Det höll dock på att skita sig totalt för Sjukvårdspartiet när Alliansregeringen valdes bort förra valet. I och med att den Socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde innebar det en ny omfördelning av statliga medel. Mer pengar till vården, istället för giriga skattesänkningar från Stockholmshögern. Men effekterna av den Socialdemokratiska rikspolitiken tog för lång tid, (typiskt sossar), och nu är det snart val igen.

För att skoja till det lite extra har Sjukvårdspartiet valt att ha en ambulans som valturnébuss. Det retar de torra sossarna, vilket är kul, men det är samtidigt väldigt smidigt. Bilar gör plats åt den när den kommer rullande, vilket är bra i en hektisk valrörelse. Länet är ju så stort och de inte kan transportera sig på sitt vanliga, magiska sätt när de träffar väljare.

Sjukvårdspartiet är segervissa. Just deras parti har råd med att lova allt åt alla. Utan nedläggningar, åtstramningar eller skattehöjningar. Men det måste förbli en väl bevarad hemlighet, åtminstone tills efter valet.