Det finns även de väljarna som traditionellt sett röstat på S och som inte gillar högerpolitik, men som inte heller gillar invandring och därför funderar på att rösta på Sverigedemokraterna. Dessa väljare vill inte ha moderat politik för de vet att de inte gynnas av den.

Socialdemokraterna har länge kampanjat hårt för att visa att de är garanten för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande. Men S har även varit noggranna med att peka på hur mycket åt höger SD faktiskt är i andra frågor.

Strategin har varit spretig men nödvändig. För det finns som sagt de som är kritiska till invandring men som inte vill ha högerpolitikens skattesänkningar som ju främst gynnar de rikaste invånarna i storstadsregionerna. Det är nödvändigt att dessa väljare går till valurnorna med insikt om att SD är ett högerparti som gärna samarbetar med Moderaterna när det gäller ekonomisk politik.

Och de först nämnda väljarna däremot, de som ogillar SD, kan faktiskt inte lägga sin röst på Centerpartiet eller Liberalerna och med säkerhet veta att det innebär en regering efter valet som inte är beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har fortfarande inte gett ett tydligt besked i frågan, och lär knappast göra det nu med såhär få dagar kvar till valet. Dessa väljare måste rösta på S eller något annat parti på vänsterkanten för att vara säkra på att de röstat på ett SD-fritt regeringsalternativ.

Sossarnas kampanj från i våras, som de kallade för “både och”, var faktiskt inte så dum. Den handlade ju då förvisso om att S både ville bekämpa brottslighet och samtidigt satsa på välfärden.

Men även om det var vad “både och”-kampanjen handlade om, så är “både och” verkligen talande för vilken typ av parti Socialdemokraterna är, även i regeringsfrågan.

För den ena väljargruppen kan inte rösta på SD och tro att man får en stark välfärd, eftersom SD är så långt högerut i klassiska välfärdsfrågor. Och den andra väljargruppen kan inte rösta på C eller L och med säkerhet veta att man inte röstat på ett regeringsalternativ som är beroende av Sverigedemokraterna, eftersom de fortfarande inte gett tydliga besked i frågan.

Socialdemokraterna är verkligen både partiet för en stark välfärd istället för moderata skattesänkningar, och samtidigt garanten för en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna. Sossarna är helt enkelt både och.