Alternativhögern är en rörelse som uppmuntrar till hat, hot och våld, med det yttersta målet att ge den vita rasen världsherravälde och frånta alla icke-vita deras rättigheter.

Detta görs på olika internetforum och genom att sprida så kallade memes. Bilder som ska vara lite roliga men som har ett budskap med rasistisk och hatisk propaganda. Men som också, när de faktiskt innehåller grova våldshot och liknande, avfärdas som skämt.

Att allt bara är ett skämt, att de som inte tycker det är roligt är lättkränkta och humorbefriade, allt det är en medveten strategi för att göra den här typen av extrema åsikter legitima.

Alternativhögerns egna företrädare säger öppet i Uppdrag Granskning att deras mål är befinna sig precis utanför vad de kallar “åsiktskorridoren”, alltså det som anses vara okej att tycka, och vidga den. Att göra det oacceptabla acceptabelt.

Därför är det så otroligt viktigt att vara uppmärksam på internet. Det som ens vänner eller släktingar delar på sociala medier kan vara, även om det bara verkar vara en harmlös skämtsam bild, porten till en sida eller ett konto som sprider ännu grövre och mer hatisk propaganda. Det finns också delar av alternativhögern som aktivt beväpnar sig, och gör sig redo för vad de kallar ett framtida “ras-krig”. Och även om dessa är färre än de som sprider propagandan på internet, så är den en del i det som hetsar folk till att begå våldsbrott.

I början av inslaget nämns bland annat attacken mot de som samlades för en motdemonstration i samband med ett alternativhöger-möte i Charlottesville i USA, där flera skadades och en ung kvinna dog.

Alternativhögern är en rörelse av intellektuell rasism som använder sig av internet-skoj för att sprida sina åsikter och uppvigla hat. Hat som i sin tur blir till handling, som exemplet i Charlottesville.

Det finns fler geografiskt närliggande exempel. Det är på forum som dessa som Anders Behring Breivik, som begick masskjutningen på norska Utöya, och Anton Lundin Pettersson, som begick morden på skolan i Trollhättan, får sin världsbild bekräftad.

Hela grejen med nätet är att det går fort. Kommunikation världen över på några sekunder har möjliggjort kontakten med våra nära även om de befinner sig på långt avstånd, och skapat forum för folk att träffa likasinnade som nörd- och spelkulturen är exempel på.

Men det är också farligt. Det är farligt när en ensam rasist kan sitta var som helst i världen men helt plötsligt inte längre vara isolerad. Internet är bäddat för rörelser som alternativhögern att växa och sprida sin skit på, och motstånd handlar numera lika mycket om att vara källkritisk på nätet som att gå på en fysisk motdemonstration.

Vi som inte tror på ett samhälle där icke-vita är underordnade och som faktiskt blir rädda när vi ser program som gårdagens Uppdrag Granskning, måste vara ständigt vaksamma på vårt eget agerande på internet och i sociala medier.