Politikerhatet har ingen plats i en demokrati

Hatet leder allt oftare till avhopp, som i längden försvagar vår demokrati.

De folkvalda politiker som samlats i Sveriges riksdag för debatt.

De folkvalda politiker som samlats i Sveriges riksdag för debatt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-10-18 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är väldigt viktigt att inte blanda ihop saklig kritik med hat. Det är något både de som framför eventuell kritik, och mottagaren av den, ska komma ihåg. Det är okej att säga till någon att “Jag tyckte att du gjorde fel när du agerade såhär därför att…”, men det är inte okej att kalla någon för “jävla idiot” eller referera till personliga saker som utseende, ålder, relationer, eller brist på något så fluffigt som utstrålning.

Är man exempelvis ledarskribent ingår det i ens jobb att behöva motta kritik från de som tycker annorlunda än en själv. Detsamma gäller många andra yrken. Men den sysselsättning där det är absolut viktigast att tåla kritik, det är om man är politiker. Det är bland annat därför som heltidspolitiker har så höga arvoden, något som också folk kan störa sig på när budgetåtstramningar sker och deras barns skola hotas av nedläggning.

Om du är politiker så agerar du alltid på uppdrag av kommunens, regionens, eller landets medborgare. En duktig politiker kan motta kritik och förklara varför neddragning X sker. En duktig politiker kan också backa om hen har fel. Och är man seriös i sin kritik bör man också ha förståelse för och uppskatta när politikerna då i sådana fall antingen backar eller förklarar.

Politiker agerar som sagt på uppdrag av folket, och ska vara folkets representanter. Därför måste dialog med medborgarna ske hela tiden, inte bara vart fjärde år då det är val. Då fungerar demokratin på bästa sätt. Politiker ska tåla kritik, annars är man inte en bra politiker. Det som dock aldrig är okej är just personliga påhopp, baktalande, och rena hot. Detta är tyvärr något som blivit allt vanligare, särskilt på internet.

Varje år skördas offer för hat och politikerförakt. I en tid då folk kan spotta ur sig nästan vad som helst på sociala medier, och där algoritmer bestämmer vad du ska få upp i flödet utifrån vad de tror att du kan tänkas reagera och klicka på, så går vi alla ofrivilligt mot ett hårdare samhälls- och debattklimat.

Denna utveckling innebär att politiker inte längre kan vara det de är tänkta att vara, nämligen ett representativt axplock ur befolkningen. Dagens politiker måste vara maskiner, och tåla nästan vad som helst. Detta försvagar hela det demokratiska systemet. Hela tiden avgår politiker runt om i landet på grund av att de fått motta hat och hot, och rentav inte orkar med det.

När ett enskilt beslut i exempelvis kommunen påverkar ens liv på ett väldigt konkret sätt är det lätt att uppröras om man tycker att effekten är en försämring. Medveten om att man själv inte har helhetssyn i frågan kan man då göra sin röst hörd för att fler ska få del av ens eget perspektiv. Men då får man vara ödmjuk inför att när väl alla perspektiv är inräknade kan det ändå bli en själv som måste ge sig.

Det finns alldeles för många som inte agerar på det viset, och istället inleder någon slags häxjakt. De politiker som tar ansvar hamnar i skottgluggen och de politiker som inte vågar fatta tuffa beslut klarar sig. Men någon gång måste alla politiker fatta beslut som inte är populära. Och då är förankring och dialog A och O.

Vi andra, som inte är politiker, vårt ansvar ligger i att försöka förstå och när vi inte håller med framföra saklig kritik. Säga ifrån när någon blir baktalad eller påhoppad på osakliga grunder, och själva tänka över våra ordval. För även om man tycker annorlunda än beslutsfattande politiker så vill ju faktiskt båda att kommunen, regionen, eller landet ska vara starkt och blomstrande.