Största block blev som bekant det rödgröna, men Alliansen utnämnde sig till segrare ändå. Därmed hade Alliansen redan räknat in SD i “sitt” block, när de röstade emot Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen.

Det var också därför Ulf Kristersson (M) fick uppdraget av talmannen, att försöka bilda regering. Motiveringen var att Ulf Kristersson ledde den “konstellation” som avsatt tidigare statsminister Stefan Löfven.

Ulf Kristersson hade nog hoppats på att Sverigedemokraterna därefter rakt av bara skulle släppa fram en Alliansregering helt passivt och utan krav. Men då har ju Ulf inte lyssnat över huvud taget på SD-ledaren.

Redan innan valet sa Jimmie Åkesson (SD) i debatt rakt ut till Ulf Kristersson “om du vill bilda regering, då måste du prata med mig” och när Kristersson försökte slingra sig undan, för att slippa avlägga löften han visste att han inte skulle kunna hålla, så kommenterade Jimmie “han sa ju inte nej i alla fall” med ett lurkigt flin.

Så länge det rödgröna blocket är större än Alliansen så är Alliansen beroende av SD i varenda omröstning. Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de inte vill ha en regering där Sverigedemokraterna får inflytande, och Sverigedemokraterna vägrar släppa fram en regering där de inte själva får inflytande. Därmed: dödläge för en Alliansregering.

I och med Ulf Kristerssons (M) misslyckade försök att bilda regering inleddes igår en ny talmansrunda. Alla partiledare fick lov att var och en träffa talmannen, Andreas Norlén, för att återigen prata om sina tankar kring framtida regeringsbildning.

Talmannen har nu gett Stefan Löfven (S) två veckor på sig att försöka sondera terrängen för att bilda en ny regering. Hur det kommer att gå är helt upp till Centerpartiet och Liberalerna. Stefan Löfven behöver skapa en samarbetsregering ihop med C och L, och denna regering släpps förhoppningsvis igenom av MP och V.

Löfven var redan idag tydlig med att han kan tänkas diskutera arbetsrätten med de liberala partiledarna, troligtvis för att verkligen bevisa att han är beredd att samarbeta även på de punkter där S, C och L tycker väldigt olika.

Om C och L håller fast vid att de vill se en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna så har vi återigen dödläge, i och med att Stefan Löfven sagt att S inte tänker bli ett stödparti åt Alliansen. Vilket är helt rimligt i och med att S är största parti och det rödgröna blocket är större än Alliansen.

Centerpartiet och Liberalerna har två val. Samarbeta med S i en mittenregering, eller låta SD få inflytande över en högerregering. Eller ja, egentligen har de tre val. Det tredje är nyval. Men med tanke på att de flesta valkampanjresurserna är brända och L var nära att trilla ur riksdagen känns det som ett ytterst våghalsigt alternativ för dessa partier.