Nu vill Miljöpartiet införa en extra skatt när vi handlar mat. MP vill komma bort från “bilnormen” genom att införa en särskild skatt på parkering vid matvarubutiker. Miljöpartiet föreslår att man istället skulle kunna ha en typ av “låd-cykel” där ens matvaror får plats och som är ett mer miljövänligt alternativ till bilen.

Miljöpartiet liknar faktiskt Sverigedemokraterna på vissa sätt. Både Miljöpartiet och SD:s extremism smyger sig på oss, steg för steg för att inte verka helt galna. Men båda partierna flyttar hela tiden gränsen för vad som är rimlig politik mot det extrema hållet.

SD började med att prata om den misslyckade integrationen, som många kunde hålla med om. Sedan går man vidare med att hävda att man vill motverka exempelvis förtryck och hederskultur, som också många kan hålla med om. Men i slutändan handlar allt om att man helt enkelt inte vill ha några invandrare i Sverige, med en rasistisk ideologi som grund för allt man kommunicerat.

På samma sätt normaliseras Miljöpartiets extrema klimatpolitik. Det började med att miljön är bra och att den måste räddas, vilket de allra flesta håller med om. För ett par decennier sedan var bilar med miljövänliga bränslen nya på marknaden, ett stort steg för att rädda miljön.

Men trots miljöbilspremie och skattesubventioner är det många som inte har råd med en helt ny bil, och som i nuläget inväntar att en andrahandsmarknad för miljöbilar ska uppstå. För, som sagt, folk håller ju med om miljön är viktig. Folk vill leva miljövänligt.

Men då kommer Miljöpartiet med utspel om att införa skatt på parkering vid matvarubutiker för att uppmuntra folk att köpa cyklar med bananlådor på pakethållaren. Man vill ju bara ta sig för pannan. Det är precis sådana här utspel som gör att klimatförnekare hånar Sveriges regering.

Att Socialdemokraterna i mångt och mycket släppt miljöpolitiken åt Miljöpartiet är såklart rimligt eftersom de sitter i regering ihop. Men bara för att det är rimligt betyder inte det desto mindre att det inte är sorgligt.

För Miljöpartiets verklighetsfrånvända världssyn skapar en enorm polarisering i klimatfrågan. Den sätter personer som de som inväntar andrahandsmarknaden för miljöbilar men som inte vill cykla till närmsta Ica Maxi (som på landsbygden kan vara ett par mil) i samma grupp som klimatförnekare.

För även om det är miljövänligt och hälsosamt är flera mil på lådcykel något som få personer kan tänka sig göra för att rädda klimatet. Det är särskilt tråkigt att Miljöpartiet alltid ska återkomma till någon slags linje där de i samhället som verkligen inte är höginkomsttagare radikalt förväntas ändra sitt levnadssätt, medan världens största företag fortsätter spy ur sig smuts.

Men utöver att förslaget är galet i sin utformning från start, så är vad som det ännu mer galet att Miljöpartiet går ut med detta tre veckor innan ett val. Det här är den typen av extrem miljöpolitik som MP borde vilja försöka smyga igenom under mellanvalstiden, inte så här nära ett val och med noll stöd i opinionen för ett sådant förslag.