I söndags var det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf att ställas mot väggen. Den tuffaste frågan för C just nu är hur de ska kunna samarbeta med Alliansen när Moderaterna och Centerpartiet tycker allt mer olika i grundläggande frågor.

Hela Centerpartiets valkampanj går ut på att när andra väljer främlingsfientlighet väljer C medmänsklighet. Centern står upp för ett humant flyktingmottagande och vill gärna kritisera regeringen för den åtstramade asylpolitiken.

Men när Annie Lööf fick frågan om familjeåterföreningar och hur hon ska få igenom det när hon förhandlar med Moderaterna, som ju inte tycker likadant i frågan, så svarade hon “Jag tror att alla partiledare som också är föräldrar förstår hur viktigt det är att få vara nära sitt barn.”

Och här kom Annie Lööf undan med vad som är valrörelsen hittills fulaste drag. Så smyg-fult att det gick de flesta obemärkt förbi. För även om det låter som ett fint känsloargument att tala om det omänskliga i att familjer på flykt splittras, så blir det sättet att säga det på snarare en passus gentemot Stefan Löfven.

Att säga att alla partiledare som har barn förstår att familjeåterföreningar är viktigt är att säga att de som inte har barn därmed inte förstår det. Vilket för det första är elakt, och för det andra inte är sant.

Stefan Löfven har inga egna barn, eftersom hans fru redan hade barn när de möttes. I en intervju i Skavlan från 2013 berättar Stefan om sorgen han många gånger känt och längtan efter någon liten som kallar en pappa.

Det finns många i Sverige som är ofrivilligt barnlösa. Det finns även de som inte har barn för att de medvetet valt att inte skaffa barn. Ingen av dessa personer är automatiskt oförstående inför det faktum att det är hemskt att krig och flykt splittrar familjer.

Förhoppningsvis är det inte heller vad Annie Lööf menade när hon sa så. Antagligen ville hon bara säga att hon tror att hon kan få gehör för sin politik från Moderaternas partiledare utan att lova att hon faktiskt kommer lyckas med det.

Att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle lyssna på Annie Lööf bara för att han har barn är högst otroligt. Under gårdagens partiledardebatt var hans främsta besked att Stefan Löfven behövde bytas ut, och debatten handlade extremt lite om politik från Moderatledarens sida.

Både Annie Lööfs och Ulf Kristerssons huvudsakliga hjärtefråga är uppenbarligen att få bort Socialdemokraterna och framhäva regeringens inkompetens. Annie Lööfs smyg-fula kommentar i utfrågningen, och Ulf Kristerssons hävdelsebehov visar just det.Men faktum kvarstår att Alliansen är allt mer splittrad i de allra flesta frågor och det kommer de inte undan. Även om Ulf Kristersson får som han vill, att Stefan Löfven röstas bort, så kommer ju frågan: och sen då?Sprickan i Alliansen är inte en god grund för samarbete, och varken Ulf Kristersson eller Annie Lööf kan inte fortsätta försöka undvika att göra vallöften bara för att man så gärna vill åt makten. Någon gång måste man ge besked i hur mycket man är beredd att kompromissa med för att få sitta i regering.