Om musiken och discolamporna är ett försök att få politik att bli lite hippt och sexigt är en fråga som endast SVT, Sveriges minst sexiga TV-kanal, kan svara på. Men ingen av dessa statsministerkandidater är ju särskilt hippa personer.

Löfven och Kristersson ger snarare ett seriöst, och åtminstone försök till statsmannamässigt, intryck. Vilket ju helt är i sin ordning en sådan här debatt. Duellen drog igång direkt och genast började diskussionen om skatter.

Ulf Kristersson har valt att, precis som alla sina företrädare, skylla Alliansregeringens misslyckanden på finanskrisen. 2014 fick den nya regeringen ta över ett statligt underskott efter att Moderaterna sänkt skatterna för 140 miljarder kronor.

Det går inte att prata bort, men om man ändå ska försöka, hade det antagligen varit bättre för Ulf Kristersson att välja en annan strategi, och likt migrationsfrågan, kritisera sina företrädare och hävda att han själv skulle göra ett bättre jobb än vad statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjorde under sin tid vid makten.

Kristersson fortsätter argumentera för att han vill ha kortare köer till vården och högre löner till poliser men samtidigt går Moderaterna till val på ytterligare skattesänkningar, precis som vanligt. M kan helt enkelt inte finansiera de saker Ulf Kristersson säger att han vill genomföra.

Stefan Löfven är tydlig med att Socialdemokraterna vill satsa. Socialdemokraterna har höjt barn- och studiebidragen, tagit bort de orättvisa skatterna för pensionärer, och nu senast lagt fram förslaget med en extra semestervecka åt föräldrar.

Sedan är ju Stefan Löfven som bekant inte den allra bästa debattören. Han är bra, men han har inte samma skärpa som retorikern Ulf Kristersson. Moderatledaren har mycket energi, han har alltid en snabb replik, och han vinner kortsiktigt på att vara så ettrig. Men han ger inte intryck av att vara en seriös statsministerkandidat.

Och det bästa som sades under hela kvällen sades ändå av Stefan Löfven när han gick på Ulf just på den ekonomiskpolitiska frågan: “När ni lämnade regeringen lämnade ni statens finanser med underskott. Nu har vi ett stort överskott, och det ska komma vanligt folk till del!”.

Där sammanfattade Löfven skillnaderna mellan moderat och socialdemokratisk politik. I Moderaternas Sverige går sänkta skatter för de rikaste före både satsningar på vanligt folk, och ren logik.