Det var under lördagen som Liberalerna la ut en bild på Instagram där det alltså står att det ska va lika enkelt att ta tåget till Paris som det är till Piteå.

Jag ska ärligt säga att min initiala tanke var att Liberalernas poäng med bilden var att driva med regeringen och Miljöpartiets snack om snabbtåg till Berlin. “Gärna snabbtåg till Europa, men först rejäla satsningar i Sverige”, något åt det hållet. Jag skrattade högt, för jag trodde att L-kansliet var så smart.

Men det var det alltså inte, utan det var precis lika dumt som Miljöpartiets snack om tåg till Berlin. Dummare. Det kampanjen handlar om är just att det ska va lätt att ta tåget ut i Europa. Liberalerna vill ha synkade tågbokningssidor så att det blir lättare att köpa biljett. Lika lätt som till Piteå.

Beroende på var du åker ifrån givetvis, är det mer eller ännu mer omöjligt att ta tåget till Piteå. Men anta att Liberalerna menar från Stockholm, eftersom deras kansli ligger där. Ja, då får man ju som standard ta tåget till Älvsbyn, och därefter buss förstås. Det går inte tåg till Piteå, därför är kampanjbilden en komisk miss.

Det är många som haft roligt åt detta. Det är ju roligt. Liberalerna, som konsekvent politiskt motarbetat Norrbotniabanan, vet inte om att det inte går att ta tåget till Piteå.

Bilden på Liberalernas Instagram är utbytt nu. Det är samma bild men med orterna Madrid och Mjölby istället. Antagligen gillade L-kansliet kampanjen för mycket för att helt slopa den så nu har de väl kollat upp en ny icke-ort i obygden men vart det faktiskt går att ta tåget. Kommentarerna till den nya bilden är "Men om jag vill åka till Piteå, hur går jag tillväga då?". Hysteriskt.

Men min initiala tanke var som sagt att detta var en smart hånkampanj mot Miljöpartiets tågprat. Det är verkligheten i min bubbla i Piteå, dit det inte går att ta sig med tåg. Idén om att kunna ta tåget hit är ett återkommande skämt. Så jag trodde Liberalerna skojade.

Det säger något om hur delat Sverige är. Både att jag trodde det var ett skämt, och det faktum att det inte var det. Och det är inte precis få sossar och vänsterfolk jag känner som gjort sig roliga över L's kampanjbild på olika sociala medier.

Visste dessa twittersossar om att det inte går att ta tåget till Pite? Jag tror inte det, jag tror de flesta mest tycker det är kul att göra sig kul över Liberalernas motgångar.

Och det är klart att det är korkat att göra en sådan kampanjbild utan att dubbelkolla att den ändå relativt stora staden längs norrlandskusten faktiskt går att ta tåget till, men samtidigt så kan jag tycka att det sätter fingret på att vi borde kunna förvänta oss det.

Man kan bli skraj av att tänka på att folk inte vet det. Särskilt beslutsfattande politiker. Så jag vill säga tack till Liberalerna. Den här bilden kommer bli den största reklamen för Norrbotniabanan vi sett på länge. För utan kunskap om hur samhället ser ut går det inte att förbättra det, och nu vet antagligen rätt många fler svenskar om det faktum vi i Pite lever med, nämligen att hit går inga tåg.