LEDARE Läs den här meningen väldigt noga: ”Regeringen misslyckades med att under en stor del av mandatperioden driva en rak, tydlig och tillra↔ckligt stram migrationspolitik i linje med vad en majoritet av va↔ljarna efterfrågade”.

Det här är ett citat från Socialdemokraternas valanalys som presenterades den 19 mars. Det här citatet är intressant, för det avslöjar två viktiga saker: Dels att man på allvar tror att en stram migrationspolitisk linje är lösningen på våra politiska utmaningar, och dels att politik ska bygga på “vad väljarna efterfrågar”.

Problemet är alltså att man lovade att vara sträng men sen lät man ändå ensamkommande barn stanna . “Ett plåster som borde rivits av tidigare” menar valanalysgruppens ordförande Gabriel Wikström. Det är cyniskt, och hade knappast blivit bättre om det gjorts tidigare. Det är ingen detaljfråga utan en ändrad ideologisk riktning. Fast, kan man kalla det ideologiskt när man bygger det på opinionsundersökningar som om de vore marknadsundersökningar?

Vänd på det! Visst är det inkonsekvent att säga en sak, och sedan ändra sig. Det var med stort motstånd, och med löften om att lagen var tillfällig som en ny migrationspolitik lanserades i november 2015. Det är där och då som man är inkonsekvent, inte när man senare frångår sin “strama” linje.

Visst, hade man stängt gränserna tidigare hade vi inte varit så många familjehem, lärare, socialarbetare, psykologer, gode män, vänner, fotbollslag, grannar som brytt oss. Men då skulle Wikström ha dragit plåstret långt mycket tidigare, han skulle aldrig ens ha låtit Stefan Löfven stå på Medborgarplatsen i september 2015 och säga “I mitt Europa bygger vi inga murar”.

En av dessa elever som nu fått stanna skrev en mycket klok sak om vem som bestämmer över hans liv. Han skrev ungefär så här: Det är jättesvårt att bestämma över sitt eget liv när man måste bryta mot normer, religiöst förtryck och andra människors åsikter. Men det är mycket svårare att försöka leva efter vad andra människor tycker eftersom det skulle innebära att du måste anpassa dig efter 9 miljarder åsikter och du är bara en människa.

När man låter politik styras av vad “väljarna efterfrågar” kan man tänka på det här. Vi måste gå till kärnan i vår ideologi för att utstaka ny politik, inte beställa opinionsundersökningar. Vi har 100 år av goda referenser när det gäller socialdemokratisk ideologi.

Låt oss istället bygga politiken på kärnvärderingarna. Jag skulle vilja skicka med en hemläxa till partikongressen i helgen och den lyder: Kan du med en mening sammanfatta socialdemokratins värderingar?

Det skulle kanske kunna vara “solidaritet, arbetarklassens kampenhet”, eller “du får när du behöver, du hjälper när du kan”. Jag har svårt att tro att det skulle vara “strama upp för de som har det tuffast och låt folk förtjäna hjälpen”.

Vad sägs om att åter prata om att välfärden ska fungera när du behöver den, att låta alla människor i det här landet behövas och se även nyanlända som en del av “kunskapsreserven”. Eleven som skrev texten ovan vill starta ett eget hotell, men innan han når sin dröm kommer han jobba som receptionist, garderobiär, servitör eller städare. Hans klasskompisar jobbar extra inom hemtjänsten och älskar att träffa gamlingar. En tredje pluggar vidare på natur och får strålande betyg, en fjärde ska bli bilmekaniker.

De bär på drömmar, de här människorna som kommer hit. Och vi behöver både deras drömmar, men också att deras drömmar blir verklighet. Det om något, är solidaritet över gränser. För det som de lyckas med, det ger vårt samhälle dubbelt tillbaka.