En av deltagarna heter Paulina “Paow” Danielsson. Paow är bloggerskan och skandaldrottningen som inför valet gick ut med att hon skulle rösta på Sverigedemokraterna. På en bild från Sverigedemokraternas valstuga i Skövde poserar hon i SDs kampanjtröja med texten “Stoppa sosseriet” tryckt över bröstet.

Paulina “Paow” Danielsson har också uttalat sig i media om att hon tycker att för få kändisar erkänner att de röstar på Sverigedemokraterna. Om det är Paows linje i frågan så är första avsnittet av programmet “Bladhs Bikt” särskilt underhållande, närmast komiskt.

Bladh’s Bikt är ett webb-program där journalisten Johanna Bladh intervjuar deltagare från Paradise Hotel och utmanar dem att äta äckliga saker om de vägrar svara på en fråga. Paow har fått en smoothie gjord på kattmat framför sig.

Bloggerskan svarar konsekvent på frågor om alla sina relationer och ex bara för att slippa dricka spadet från kattmaten. Men sen kommer frågan om vad hon skulle röstat på om det vore val idag. Paow svarar på frågan indirekt genom att säga att hennes åsikter inte är nog politiskt korrekta (“PK”) för media. Sedan dricker hon kattmaten.

No shit? Paulina “Paow” Danielsson röstar på SD. Det alldeles sant att det inte är politiskt korrekt att rösta på SD. Det blir också uppenbart sant att kändisar, precis som hon tidigare sagt i samband med att hon öppet propagerat för SD, inte vill erkänna att de röstar på SD. De dricker rentav hellre kattmat.

Bra. Låt dem alla dricka kattspad. Inte de som “inte vågar stå för sin åsikt”, utan de som står för en åsikt som är dum. Sverigedemokraterna är, precis som Paow säger, inte ett dugg politiskt korrekta. Att vara PK, alltså att inte uttrycka sig exempelvis rasistiskt och homofobiskt, är det finaste som finns, även om det i rasse-lingo blivit synonymt med någonting negativt.

Kändisar har definitivt ett ansvar att vara goda förebilder. Även de som är med i Paradise Hotel, trots att deltagande i den typen av program kanske inte är det mesta förebilds-aktiga beslut en person kan ta.

Att öppet ta ställning för ett parti är i grunden bra och fler kändisar borde göra det, om inte annat för att visa att man bryr sig om annat än tequila-shots och hångel. Men Sverigedemokraterna är ett parti som vill minska invandringen, begränsa aborträtten, och vars företrädare konsekvent uttrycker sig hatiskt mot flertalet samhällsgrupper.

Det är de åsikterna Paows miljontals följare får ta del av. Tjejen som kanske blivit oplanerat gravid, tonåringen som flytt krig och förföljelse i hemlandet, killen som är gay men som inte vågat komma ut för sina vänner än.

Kändisskap förpliktar, visst är det så. Och om du tror att dina åsikter inte är nog PK har du all rätt att hålla dem för dig själv. Du har däremot inte en given rättighet att dra på dig offerkoftan och göra en grej av det hela. Då kan du gott dricka kattmatssmoothies i TV.