I morgon är det julafton. Klarar du ett quiz om den stora dagen?

Julaftonens huvudperson är…

A. Jesus.

B. Musse Pigg.

C. Julvärdarna i SVT.

D. Jean-Claude Juncker

Vilken rätt förknippas inte med en svensk jul?

1. Skinka.

2. Grisfötter.

3. Sushi.

4. Sillsallad.

Pensionsåldern ska höjas, enligt ett förslag. När går tomten i pension?

1. Vid 58,3.

2. Vid 63.

3. Vid 84.

4. Aldrig.

Vad blev årets julklapp?

1. Mobil bastu.

2. Gengasaggregat.

3. Datorstyrd vattenkokare.

4. Elcykel.

Vilken förekommer inte i Disneys traditionella julfilm?

1. Ingvar Oldsberg

2. Kalle Anka

3. Benjamin Syrsa

4. Jan Långben.

Hoppas att ni fick fem rätt! Rätt svar: A, 3, 4, 4 och 1.

När järnvägen kom kunde bonden i Piteå köpa stängsel nere i Gävle till betydligt lägre pris. Marknaden förändrades snabbt och många lokala företag slogs ut. Nu upplever vi en liknande omvälvning. Via telefonen kan man beställa elektroniska prylar från ett företag i Kina. Elmagasinet nere på hörnet tappar kunder, liksom nationella företag. Och det finns ingen väg tillbaka.

E-handeln slår rekord även i år, vilket man också kan se på det lokala utlämningsstället. Det är drivor med paket och någon undrar med oro i rösten om ett paket hinner fram till Hallsberg före julafton.

Var tredje paket under granan är köpt via nätet. Totalt handlar vi för 6 400 miljoner kronor. Rösterna om att jorden inte pallar för denna konsumtion (det skulle behövas nästan fyra jordklot för det) har svårt att tränga igenom det kommersiella bruset.

Mycket tyder på att statsrådet Åsa Regnér lämnar regeringen för en hög post i FN, som vice ordförande i UN Women. Åsa föddes år 1964 i Malmbergets församling och hade då efternamnet Pettersson. Min morfar bodde en gång i Malmberget men det hör strängt taget inte hit. Han bakade bröd åt KF i femtiofem år och var aldrig i New York.

Lycka till i FN, Åsa.

– Det här är det största bankrånet i världen genom tiderna och det händer här och nu, sa den demokratiske senatorn Jeff Merkley under debatten innan omröstningen om det nya skattesystemet i USA. Företagen jublar, liksom alla miljardärer och miljonärer. De som investerade i en seger för högern i presidentvalet får nu tillbaka, med en saftig ränta. Ett land där klyftorna mellan människor är enormt stora kommer att få uppleva än djupare klyftor.

Det hela är tragiskt.

Det extra valet i Katalonien gav inget entydigt svar. De som pläderar för ökat självstyre fick visserligen flest mandat. Men räknar man antal röster blir det en övervikt för partier som förordar fortsatt spansk överhöghet. Valsystemet gynnar nämligen landsbygdsdistrikt och där har den katalanska nationalismen sitt starkaste fäste.

Grundtipset är att Spanien består, bland annat för att det blir omöjligt för EU om länder rämnar.

Jag hoppas att ni får en riktigt fin julhelg!