Gå inte ensam, ha en vän med dig. Rör dig där det är mycket folk och kom ihåg var du senast såg en polis. Det är uppmaningar som hörs på Visbys gator. Och nazisterna älskar detta. De är små människor som gillar känslan av makt de får av att sätta skräck i andra.

Den svenske föreläsaren, författaren och socialarbetaren Emerich Roth överlevde förintelsen. Han brukar ofta upprepa varför han tror att människor blir nazister, och att det handlar om personer som helt enkelt fått för lite kärlek. När de ropar sina hatiska ord ropar de egentligen efter hjälp, menar han.

Det är en beundransvärd syn på den extremistiska grupp personer som själva beskriver Emerich Roth som grotesk bluffmakare och anti-vit aktivist. Men det är ju trots allt människor bakom uniformerna. Och när man ser NMR gå omkring i Almedalen, ja då kan man mycket väl tänka sig att flera av dem var den som fick alla bollar kastade på sig under skolidrotten.

Men även om det är så, så är det inte enbart brist på kärlek som gör att människor blir nazister. Vore det så att alla offer för mobbning blev hatare vid vuxen ålder, då hade vi sett många fler icke-vita, funktionshindrade och hbtq-personer bli våldsbenägna terrorister.

Vad det främst handlar om, det en känsla av att ha rätt till något. En självklar rättighet som många vita män anser sig ha, ofta omedvetet. Blir du mobbad, dumpad, eller av med jobbet, trots att du ser ut som och tillhör en annars rätt privilegierad grupp, då är det också lätt att börja hata andra.

Det är dock inte ett dugg legitimt. Det är faktiskt inte okej att organisera sig i en våldsbejakande extremistisk terrorsekt bara för att du fått för lite kärlek i ditt liv.

Ta Incel-rörelsen som exempel. “Incels" är ett gäng ofrivilliga oskulder som på internet hetsar varandra att begå våldsbrott mot kvinnor som nekat dem sexuellt umgänge. För att de anser att sex är en rättighet de har som kvinnor förvägrat dem. Dessa personer lyssnade knappast i skolan på antimobbningskampanjer om allas lika värde, även om de själva var utfrysta av de andra eleverna i klassen.

Att krama ihjäl de extremistiska hatarna går inte. De ska motverkas med hårdare polisbevakning och de ska nekas tillstånd att ha offentliga möten. Mobbningen i skolan är ett annat, enskilt problem. Barn ska lära sig att alla är lika mycket värda och att vara snälla mot varandra, det är grundläggande.

Alla människor har rätt att bemötas med respekt och få sina åsikter hörda, men ingen människa har rätt att få kärlek eller vänskap från någon som inte vill. Har töntarna i NMR inte fått det i sina ungdomsår, då var de antagligen inte sköna individer man ville hänga med på rasterna.

Barn ska överösas med kärlek och omtanke. Men de ska också läras omtanke och respekt för andra. Ingen vuxen kan förvänta sig det ena, om de missat att ta till sig det andra. Och ingen har rätt att hata, hota och skrämmas som hämnd för en brist på mänsklig närhet.