Ledare Socialminister Annika Strandhäll (S) föreslår att rökförbudet ska utvidgas. Det blir enligt förslaget förbjudet att röka på uteserveringar, i entréer till allmänna utrymmen, vid hållplatser, idrottsplatser och allmänna lekplatser.

När man en gång lanserade idén om rökfria krogar menade kritiker att förslaget skulle driva folk från restauranger och att företag skulle gå i konkurs. Så blev det inte. Och ingen seriös debattör vill väl att krogarna åter ska plocka fram askkopparna.

Socialministern har lagt fram ett välavvägt förslag som har stora chanser att få stöd i riksdagen. Tidigare har förslag om stopp för rökning på uteserveringar främst bekämpats av det ibland mycket nyliberala Centerns Ungdomsförbund. Men att kämpa för rökarnas rätt att förpesta miljön lär knappast vara den profilfråga Annie Lööf önskar sig.

Regeringen fortsätter att utlokalisera statlig verksamhet. I det senaste svepet meddelades att SIDA ska lämna Stockholms innerstad och istället bedriva verksamheten från Botkyrka, den kommun söder om huvudstaden där Tumba är huvudort. Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås och Göteborg får också en släng av sleven . Det handlar totalt om 900 årsarbetskrafter. Det betyder att cirka 2 000 jobb berörts under mandatperioden.

Facket (ST) visar en starkt återhållen entusiasm för flyttplanerna. Den förre demokratiministern Britta Lejon (S) påpekar att det inte handlar om nya jobb utan om geografiska omfördelning.

Det hela är ett exempel på när facket blir en samhällsbevarande kraft i samhället. Man motsätter sig att den starka centraliseringen till Stockholms innerstad bryts. Istället staplas alla problem på hög. Finns det kompetens ute på bystan?

Regeringen har valt en klok linje som försöker bryta Stockholmsdominansen. Sedan kan man ju uttrycka förhoppningen att fler kommuner i Norrland (området norr om Märsta) kommer i fråga vid framtida omlokaliseringar.

Att stå utan mobil och bankkort är ett problem när man är van att dagligen använda de elektroniska systemen. Hur skaffar man en ny mobil när företaget vill att man använder kontokort för att betala? Och hur handlar man mat och bensin när man inte har kort? Som tur var uppenbarade sig en man med femhundrakronorssedlar i ett vitt kuvert. Det var som i gamla tider, plötsligt hade man mynt som skramlade i fickorna.

Den här helgen är det dags för den årliga vinterfågelräkningen. Den som matar fåglar uppmanas rapportera in vilka arter som kommer till fågelbordet. Det är Sveriges Ornitologiska Förening som arrangerar det hela. Över tid kan man se trender. X-finken ökar medan Y-mesen minskar, vad beror det på?

Vid mitt fågelbord är det dominans av talgoxar. Ibland kommer domherrar ut från skogen och det är nästan högtidligt att få besök av de rödbröstade fåglarna. Någon gång söker sig en hackspett fram och gör slut på talgbollen. Du kan läsa mer i gratisappen Vinterfåglar.

På söndag har Karl namnsdag. Jag ser att två kvinnor har Karl som tilltalsnamn.

Ha en fin sista januarihelg!