I skolfrågor måste barnen komma i första hand

Älvsbyns kommun kan komma att behöva lägga ner flera byaskolor, och frågan är verkligen inte lätt.

Skolans aktörer är framför allt barnen och lärarna, och dessa måste komma i första hand när politiken fattar beslut.

Skolans aktörer är framför allt barnen och lärarna, och dessa måste komma i första hand när politiken fattar beslut.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2020-01-23 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolnedläggning är alltid en komplex fråga. Det är en cocktail av olika faktorer som bidrar till att vissa skolor slutligen blir nedläggningshotade. Den första är att det faktiskt bor för få människor på vissa orter, och att dessa föder för få barn. Lägg till att de flesta kommuner står inför besparingskrav och att demografin inte ser ut som den gjorde förr.

Nu står skolor i Vistträsk, Korsträsk och Vidsel inför eventuell nedläggning. Högstadieskolan i Vidsel har nästa läsår, enligt den utredning som kommunen gjort, 23 elever. Detta är en minskning från 54. Det är ju ingen vidare utveckling, och någonstans måste ju alla fundera på var gränsen går för att det ska vara värt att behålla en skola när elevantalet är så lågt.

Det som är tråkigt med skolnedläggningar är att de liksom blir kvitto på ett större problem. När skolan läggs ner blir orten mindre attraktiv för barnfamiljer, kanske på ett par år läggs butiken ner för att inflyttning och därmed handel går för dåligt, och sedan är den negativa spiralen fulländad.

Men det är långt ifrån optimalt att driva skolverksamhet med för få elever. Även lärartätheten och behörigheten spelar roll och detta har allt fler skolor svårt att få ihop. Lokalkostnader är ännu en fråga. Samtidigt kanske inte lösningen enbart skulle kunna vara att skicka eleverna från Vidsel till Älvsbyn. Det är ju, så att säga, lika långt båda vägar.

Kanske inte just i detta fall, men det tål ändå att tänkas över. Om vi har större orter och städer i detta län som har många elever i sina skolor så kan det väl inte vara en omöjlig tanke att sprida ut dem. Det låter kanske taskigt mot de elever som då får flera mil till skolan, men å andra sidan kan man ju vända på det och då skulle ju nedläggning av skolor var som helst vara en omöjlighet.

Oavsett hur det blir för byaskolorna i Älvsbyns kommun och vilken väg politikerna väljer att gå, så är frågan som sagt svårlöst och det viktigaste när beslut fattas är faktiskt skolans aktörer. Barn. Lärare. Till viss del föräldrar. Och inget barn mår bra av att gå i en skola med för få elever och för få lärare. Skolan är både en institution för lärande och en social plats för barnen att utvecklas. Det bör alla, både upprörda ortsbor och beslutsfattande politiker, komma ihåg.