Under gårdagen släpptes resultatet av en undersökning genomförd av Aftonbladet/Inizio. Det riktigt intressanta som presenterades är egentligen två saker. Det ena är att Sverigedemokraterna seglar upp och blir större än Moderaterna, och det andra är att Miljöpartiet skulle trilla ur riksdagen.

Att MP landar under riksdagsspärren är inte förvånande. Partiet klarade sig nätt och jämt, och mycket berodde på stödröster från annars socialdemokratiska och vänsterpartistiska väljare i Stockholm. I och med att Miljöpartiet bytte samarbetspartier i Stockholm och bildade majoritet med Alliansen är det nog många stödröster förlorade i just den regionen.

Att sedan Sverigedemokraterna i denna undersökning är större än Moderaterna är en bra påminnelse för M att de hade tur i höstens val. Redan i våras var frågorna många kring hur stora Sverigedemokraterna i slutändan kunde tänkas bli. Då låg Socialdemokraterna också och guppade på ungefär 25 procent, och SD och M låg på runt 20.

Om Moderaterna vill se på SD som ett stödparti är det väsentligt för maktbalansen att Moderaterna är större än Sverigedemokraterna. M klarade att bli större med nöd och näppe i september, och skulle det bli nyval är det långt ifrån säkert att Moderaterna behåller platsen som Sveriges andra största parti.

Ett nyval skulle kunna ge en helt annan politisk karta i Sverige. Om Miljöpartiet trillar ur vore det givetvis dåligt för det rödgröna blocket, men många av stödrösterna från septembers val skulle ändå antagligen gå till S eller V så skillnaden kanske inte skulle bli enorm. Men det finns således en risk att det rödgröna blocket skulle bli mindre än Alliansen.

Däremot, om SD ökar ökar också deras krav på inflytande, vilket än så länge bara Moderaterna och Kristdemokraterna varit öppna inför. Det skulle kasta omkull förhandlingsläget totalt för SD om de helt plötsligt vore det största av de tre partierna.

Därmed skulle också pressen på Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna att samtala med varandra öka ännu mer. Centerpartiets ledare Annie Lööf har ju länge velat att Alliansen ska stå enad och styra med hjälp från S och/eller MP.

Om Miljöpartiet trillat ur riksdagen skulle den drömmen gå i spillror och om SD är största parti på högerkanten måste Annie Lööf nästan sätta sig i koalition med S. Det vore onekligen intressant. Oavsett är ju siffrorna särskilt intressanta med tanke på den stundande statsministeromröstningen nästa vecka. Stödet för Ulf Kristersson verkar sannerligen vara lägre än någonsin.